Tüketicinin Korunması Hakkında Yasanın 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başbozkurt, Yasa ile ticaretin ve alışverişin kurallarının değiştiğini, bütün vatandaşları kendi açılarından ilgilendiren yasa ile tüketicilerin haklarının değişen pazar yapısı içinde korunması amaçlanıyor dedi.

Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Tuncer Başbozkurt, özellikle finans konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, ?Son dönemde tüketicilerin en çok sorun yaşadığı alanların başında finansal hizmetler gelmektedir.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular ve medyada yer alan haberler buna işaret etmekteydi. Bu nedenle Bakanlık olarak Tüketici Kanunu?nun hazırlık aşamasında bu konuyu özel olarak dikkatle çalışılmıştır.

Tüketicilerimizin Bankacılık hizmetleriyle ilgili yaşadığı sorunlara çözüm getirildi? diye konuştu. Tüketicilerin en fazla mağduriyet yaşadığı alanların başında ücret ve komisyonların geldiğini ifade eden Başbozkurt,

?Kanunda, Tüketiciden; haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmektedir. Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecekler, BDDK ile Bakanlığımız ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecekler? dedi. Başbozkurt şunları söyledi:

?Tüketicilerin yine yoğun şikâyetlerine konu olan kart aidatı problemi çözüme kavuşturuldu. Bundan böyle kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaktır. Dolayısıyla burada tercih tüketiciye bırakılmıştır.

Tüketici isterse ücretsiz kartı veya farklı özellikler ve avantajlar sağlayan ücretli kartı tercih etmekte serbest olacaktır. Uygulamada tüketiciler, kredi kullanmaları durumunda aynı Bankanın iştiraki olan sigorta şirketinden sigorta yaptırmak mecburiyetinde bırakılmaktaydı.

Bu problem de ortadan kaldırılıyor. Tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılması yasaklanmaktadır. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde ise, dilediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçenin, Banka tarafından kabul edilmesi zorunlu hale getirilmektedir.

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde yükümlülük hafifletilmiştir. Mevcut düzenlemelere göre; %2 olan erken ödeme tazminatı; yeni Kanun?da, kalan vadesi 36 aya kadar olan kredilerde yüzde 1?e düşürülmüştür.

Bu da tüketicinin lehine olan son derece önemli bir düzenlemedir. Tüketicilerin kredi taksitlerini ödemesi için Bankalar tarafından zorunlu olarak açılan hesaplardan, ücret ya da masraf talep edilmesi yasaklanmıştır. Yani kredi için açılan hesaptan hiçbir şekilde hesap işletim ücreti alınmayacaktır.

Yeni düzenlemeyle Bankalar, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, kredi sözleşmesi ile ilişkili bir ?kredili mevduat sözleşmesi? yapamayacaktır. Bu şekilde tüketicilerimizin daha fazla faiz yükü ile karşılaşmasının önüne geçilmiştir.

Özetle; bankalarda tüketiciden alınacak tüm masraf ve komisyonlar açık ve net şekilde belirlenecek; İşlemler, tüketicinin sonradan hiçbir sürprizle karşılaşmayacağı şekilde gerçekleştirilecektir.

Bankacılık ve finans sektörüyle ilgili bu düzenlemelerle, tüketiciler ile bankalar arasında yaşanan uyuşmazlıkların en az seviyeye inmesini bekliyoruz.? Haber: Alpaslan Körükcü