Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, tescil ile koruma altına alınan kabak çekirdeği, artık resmen Nevşehir´e ait ürün oldu.

NTB Başkanı İbrahim Salaş, yaptığı açıklamada, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Nevşehir Ziraat Odası tarafından tescil başvuruna destek vererek, analiz ve raporların hazırlanmasında önemli katkı sunulduğunu belirtti.

Nevşehir´de 160 bin hektar alanda her yıl ortalama 20 bin ton kabak çekirdeği hasat edildiğini söyleyen Salaş, bundan sonraki süreçte yurt içi ve yurt dışı pazarlarında ürünün “Nevşehir kabak çekirdeği” markası ile satılacağını ifade etti.

Salaş, tescil işlemlerinin tamamlanmasının şehrimiz açısından önemine değinerek, çiftçinin ürününün değer kazanacağını, Nevşehir ekonomisine de ek katkı sunacağını belirtti.

Salaş, “Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrası kurumca yapılan incelemeler tamamlanmış olup, 26 sayılı Resmi Coğrafi İşaret Bülteninde Nevşehir Kabak Çekirdeği de yer almıştır. Nevşehir kabak çekirdeğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması, hem markalaşma açısından hem de katma değer anlamında son derece önemli. Şimdi bu ürünün markalaşarak kentimiz sınırları dışına çıkması, Türkiye ve dünyada hak ettiği yeri edinmesi açısından çok önemli bir adım attık. Anadolu´nun kadim kenti Nevşehir marka ürünlere adım adım yaklaşıyor. Bundan sonraki süreçte hem çiftçimiz, hem de çiftçimizin bu ürününü pazarlayan esnafımız kazanacak. Aynı zamanda ilimiz ekonomisine olan katkısı da artacaktır.” diye konuştu.

Kabak çekirdeği üreticilerinden Musa Çalışkan ise "Bazı hasat dönemlerinde kar marjı düşüyor ve mağdur oluyorduk. Bundan sonra ürünümüz değerinden satılacak. Avrupa ve diğer ihraç edilen ülkelerde bir marka haline gelecek. Bu işe emek veren herkese teşekkür ederim" dedi.