Saliha Şentürk, “Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2018 seçim beyannamesinde açıkladığı “Kamuda kadro bekleyen fahri (geçici) kuran kursu öğreticilerini kadroya alacağım”, “Sözümüz Devlet Sözüdür” vaadi ne zaman yürürlüğe girecek?” dedi.
Uzun süredir kadro ve özlük haklarının verilmesi mücadelesinde sayısız etkinlikler basın açıklamalarında bulunan Şentürk, 25 tane soru önergesi, 4 tane Kanun teklifi verdirerek haklarını aramaya devam etmektedir.
Şentürk, Yeniden Refah Partisi(24.01.2024), Saadet-Gelecek(20.05.2024) Partisi, Deva Partisi(31.10.2024), Milliyetçi Hareket Partisi (11.11.2024) aracılığı ile kanun teklifini vererek TBMM’ne sunulmasını sağladı. Ayrıca, 4’üncü Kanun teklifini MHP Milletvekili Halil Öztürk’e verilerek TBMM’ye sunuldu.
Başkan Saliha Şentürk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Fahri Kuran Kursu Öğreticileri 2018’de verilen Cumhur İttifakı kadro sözünün tutulmasını görevde olup olmamaya bakılmadan SGK prim baz alınarak yılların birikimine, tecrübesine, emeğine kadro haklarının verilmesini 15 yıldır bekliyor” dedi.
“SÖZÜMÜZ DEVLET SÖZÜDÜR”
Şentürk, “Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2018 seçim beyannamesinde; “Kamuda kadro bekleyen fahri (geçici) kuran kursu öğreticilerini kadroya alacağım” “Sözümüz Devlet Sözüdür” seçim vaadinize ne oldu ne zaman tutulacak?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2018 seçim beyannamesi kadro sözü üzerinden 7 yıl geçti bu söz ne zaman tutulacak?
Her kesime kadro verilip sözünüz tutulurken Fahri Kuran Kursu Öğreticileri neden sürekli kapsam dışı bırakılıp 15 yıldır kadromuz verilmiyor. Kadro talebimiz 10’uncu yargı paketine torba yasaya eklenmeli ve verilen Cumhur İttifakı kadro sözü acilen tutulmalıdır. Görevde olup olmamaya bakılmadan SGK prim baz alınarak yılların birikimine tecrübesine kadro şart.
15 yıldır devlet büyükleri herkes söz verdi fakat hala kadro ve özlük haklarımız verilmedi? Artık yeter geciktirilmiş kadro hakkımız verilsin.
Fahri Kuran Kursu Öğreticileri, 657ʼye tabi olarak Diyanet bünyesinde yılda 2 kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT), mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir.
Yıllardır atama şartlarını taşıyarak kadro ve özlük haklarından mahrum bırakılarak hizmet etmiştir. Bu çalışma ve ayrılma şekli ile mali ve sosyal haktan da el çektirilmekteler.
Fahri öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir.
Bir yılda 2 defa KPSS+DHBT +mülakat puanıyla ve belirli belgelerle göreve başlayan Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri için örneğin; 15 yıl hizmet eden bir fahri öğretici 30 defa KPSS + DHBT + mülakat puanıyla göreve başlatılmıştır. 5-10-15 yıldır hizmet etmiş Fahri Öğreticiler KPSS + DHBT + mülakat sarmalından geçerek ömürlerini sınav stresi altında geçirerek hizmet etmelerine rağmen, hala Kadro ve özlük haklarının verilmemesinin gerekçesi nedir?
2013den 2018 yılına kadar ve 2024 yılında neden Kuran Kursu Öğreticisi kadroya alımı yapılmadı, sadece imam alımı yapıldı?
2015 ve 2022’de vekil imamlara TBMM tarafından iki defa kadro verilirken fahri öğreticiler neden sürekli kapsam dışı bırakılıp kadro verilmedi?
2025 yılı Aile Bakanlığında çalışan ek derslilere kadro veriliyor Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ama fahri öğreticiler neden kapsam dışı bırakılıyor?
2018’de verilen Cumhur İttifakı kadro sözü üzerinden 7 yıl geçti ne zaman tutulacak?” dedi.
CUMHURBAŞKANIMIZDAN, BAKANLARIMIZDAN VE DİYANETTEN TALEBİMİZ
Şentürk, “Fahri Kuran Kursu Öğreticilerine görevde olup olmama durumuna bakılmadan sadece SGK prim günleri baz alınarak Emek + Tecrübe kadroları verilmelidir Her kurum kendi bünyesinde tecrübeli eleman çalıştırırken diyanet bünyesinde yıllarını hizmete adamış tecrübeli fahri öğreticiler kadroya alınarak değerlendirilmelidir. Fahri Kuran Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin geçmişe dönük ve geleceğe yönelik sigortaları 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanması talebimizdir. Gereğinin yapılmasını arz ederiz” dedi.
Fahri Kuran kursu öğreticilerinin yıllardır bekledikleri kadro talepleri, bu dört partinin kanun teklifi önerileriyle meclis gündeminde yer almış oldu. Tekliflerin yasalaşması halinde, Fahri öğreticilerin görevde olup olmama durumuna bakılmadan SGK prim baz alınarak yılların birikimine, tecrübesine kadro haklarının verilmesi iş güvencesi sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi bekleniyor.