Çiftçi Eğitimi İhtiyaç Analizi anket çalışmaları devam ediyor Çiftçi Eğitimi İhtiyaç Analizi anket çalışmaları devam ediyor

Tarım danışmanı Yeşil, bitkilerin gübre olan elementleri elektriksel yüküne göre aldığını, alımın büyük çoğunluğunu bu yüke göre olduğunu belirtti.

Yeşil bilgilendirmesinde, “Belki de yüzde 95’i bu şekildedir. O yüzden ağaca çaktığınız bir çividen ağaç demiri alamıyor. Zira çivide Fe1+ olan tek yüklü demir var. Ama ağaç demiri alabilmesi için demirin Fe1+ şeklinde değil, Fe2+ şeklinde olması gerekir. Yani bir elektron değil 2 elektron kaybetmesi gerekiyor. Ayrıca demir çivi ağacı yaralıyor ve yara bazen çok geniş oluyor ve o dalı kurutabiliyor. Bu sefer ağaç besin elementlerini yarayı kapatmak için gönderiyor ve dolayısıyla ağaç zayıf düşüyor. Paslı çivi, demiri oksijenle reaksiyona sokar Fe2O3 oluşur. Yani demir paslanınca “demir oksit” meydana geliyor. Aynı durum “kan suyu” da denilen paslı suyu köklerden bitkiye vermek için geçerli. O sistemin de çok faydası yok. Faydası olsa bile diğer iz elementler olan çinko, molibden, bor, mangan… gibi elementler nerede?” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: MEHMET GÜNAY