14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde AK Parti’den Nevşehir Milletvekili seçilen Emre Çalışkan, Muşkara Gazetesi’ne konuştu.

Nevşehir’in en genç milletvekili olan Çalışkan, TBMM tarihinin ilk fizyoterapist milletvekili olarak tarihe geçti.

TBMM tarihinde ilk olmanın kendisini mutlu ettiğini ve ayrı bir sorumluluk yüklediğini belirten Çalışkan, “Fizyoterapist sıfatıyla fizyoterapistlik mesleğinde Türkiye tarihinde bir ilk olmuş oldu. Daha önce meclise giren bir fizyoterapist olmamış.” dedi.

Fizyoterapistler için daha önce yaptıkları çalışmaları anlatan Çalışkan, öğrencilik döneminde fizyoterapi öğrencileri arasında bir örgütlenme kurup fizyoterapi öğrenci platformunu arkadaşlarıyla beraber kurduğunu, Türkiye Fizyoterapistler Derneği’ne gençlik komisyonu kurulmasında öncülük ettiğini ve bu dernekte yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yaptığını söyledi.

“STK OLARAK VERDİĞİM MÜCADELEYİ MİLLETVEKİLİ OLARAK VERECEĞİM”

Fizyoterapistler için meslek kanunu çıkarılması için mücadele ettiğini kaydeden Çalışkan, “2011 senesine kadar fizyoterapistliğin meslek kanunu yoktu. Yani fizyoterapistlik mesleğinin ne iş yaptığı, hangi alanlarda çalışabileceği ile ilgili bir kanun maddesi yoktu mecliste. Biz o yıllarda öğrenci olmama rağmen AK Parti Genel Merkez Gençlik Kollarında olmam hasebiyle meslek kanununun çıkması sürecinde çok ciddi emekler verdik. 2011’de meslek kanununu çıkartmıştık. Fizyoterapist ne iş yapar, hasta bireylerde, sağlıklı bireylerde hangi alanlarda çalışabilir bunu bir kanun maddesi ile meclisten geçirilmesi sürecinde çok emeklerimiz olmuştu.” diye konuştu.

Geçmiş dönemde STK olarak verdiği mücadeleyi şimdi Milletvekili olarak vereceğini söyleyen Çalışkan, “Şu andan sonra fizyoterapistlik mesleğinde ihtiyaç olan birçok konuyu çözmek noktasında çalışmalar yapacağız. Bunun yanı sıra sadece fizyoterapistlerin değil diyetisyenlerin, psikologların genel olarak birçok alanda emek veren sağlık emekçilerinin sesi olmak için de ben mecliste bulacağımı söylüyorum.” dedi.

“FİZYOTERAPİSTLERİN SESİ OLACAĞIM”

Mecliste fizyoterapistlerin sesi olacağını vurgulayan Çalışkan, “Sağlık camiasının içerisinde bu alanda hizmet veren, bu alanda çok ciddi çalışmalar yapan fizyoterapistlerin sesi olmak için orada olacağız. Fizyoterapi mesleğinin içerisinde istihdam problemi ile ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bununla alakalı bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Fizyoterapistlik yapanların kendi alanının dışında insanlar fizyoterapistlik mesleğini taklit ederek bu alana çok ciddi kaymalar var. Bu sorunlarla alakalı inşallah biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR AK PARTİ'YE GÜVENİYOR”

Nevşehirlilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok farklı bir sevgi beslediğini aktaran Çalışkan, şunları söyledi: “Bu seçim süreci boyunca sahada çalışırken gerçekten Nevşehir halkının bize olan teveccühünü çok net bir şekilde gördük. İnsanlar AK Parti'ye güveniyor, AK Partiyi seviyor, Cumhurbaşkanımıza çok ayrı bir muhabbetleri var. Biz yıllardır AK Parti iktidarımız döneminde Nevşehir'e ciddi yatırımlar yaptık. Bunu da geçtiğimiz süreç içerisinde bütün halkımıza seçim çalışmamız dönemde anlattık, kendileri de zaten bunu gördüler.”

“NEVŞEHİR’İN ÇÖZÜME KAVUŞMAYI BEKLEYEN 3 ÖNEMLİ SORUNU VAR”

Nevşehir’e hizmet etmek için bir bayrak yarışında bayrağı devraldığını belirten Çalışkan, Nevşehir’in 3 önemli sorunu olduğunu ve bu sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“28. Dönem Milletvekilliği sürecinde 3 tane Nevşehir’in önemli konusu olan konuları öncelikle çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Biri çevre yolu sorunu. 50 tonluk tırların şehrin içerisinden geçiyor olmasından mutlu değiliz. Açıkçası hem trafik problemi, hem trafik kazaları gibi birçok sebepten dolayı çevre yolunun en önemli konuların başında geldiğini düşünüyorum.

“ÇEVRE YOLUNU HIZLANDIRACAĞIZ”

Çevre yolu belli bir seviyeye gelmiş. Sulusaray çıkışına kadar olan arkadaki bu yol güzergahındaki noktada bazı viyadüklere ihtiyaç olduğu görüldü. Bazı tarlaların ve arsaların 18. Madde kapsamına alınma süreci başlatıldı, askıya çıkıldı. Askıya çıkıldığında 8 farklı hak sahibinin itirazı söz konusuydu şu an o hak sahipleri ile görüşme devam ediyor.

O görüşmeler inşallah sonuçlandıktan sonra Allah nasip ederse yeniden askıya çıkılacak, askı sürecinde herhangi bir sıkıntı olmazsa ki olmayacağını düşünüyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına gidip Allah'ın izniyle bu süreci başlatacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız “kamulaştırma sürecini tamamlayın biz de yatırım kapsamına alalım bir an evvel başlayalım” diye de zaten söz vermişti. Bize düşen bu süreci acilen hızlandırmak. Türkiye'de otobanları yapmış, yolları yapmış, demiryollarını, yüksek hızlı trenleri yapmış olan bir iktidar olarak şehrin en önemli problemlerinden birini çözmüş olacağız Allah nasip ederse.”

“SANAYİ SİTESİ BOYNUMUZUN BORCU”

Sanayi sitesi için çalışmaların belediye tarafından başlatıldığını vurgulayan Çalışkan, şunları aktardı:

“Sanayimiz neredeyse 80’li yıllardan beri kullanılan bir sanayi. Belediye meclisinde kararı alındı. Belediye Başkanımız Mehmet Savran Bey göreve geldiğinden beri yaptığı çalışmaları sanayi esnafımızla paylaştı.

Paylaşmakla kalmayalım dedik biz bu sürecin somut olarak başladığını da sanayicilere de gösterelim istedik. Aşiyan sitesinin karşısındaki bölgede 338 tane dükkanın yapılması için parselasyonu yaptılar. 338 dükkan 100 metrekare ve 250 metrekare seçenekleri olan dükkanlar.

Böyle bir toplamda 338 dükkanın yerleri parselasyonu tamamlandı ve bundan sonraki süreçte de Allah'ın izniyle bunu Emlak Konut ya da TOKİ marifetiyle bir an evvel temelin atılıp başlanılması lazım. Belediyemiz sağ olsun yolları açtı, ardından altyapısını tamamlayacak, suyunu kanalizasyonunu tamamlayacak, hepsi bittikten sonra da biz yine milletvekilleri olarak gideceğiz Emlak Konut’a, TOKİ’ye bu sürecin başlaması ile ilgili görüşüp bir dönemi başlatacağız. Sonuç olarak burada da bir süreç başlamış oldu.

İnşallah bu süreç tamamlandığında sanayideki 338 yeri öncelikli kiracılara vereceğiz. Burada kiracıları iş yeri sahibi yapmak noktasında bir düşüncemiz var. Allah nasip ederse o süreci de belediye başkanımızla beraber yürüteceğiz ve Nevşehir’imize güzel bir yepyeni sanayi sitesini kazandıracağız. Açık söyleyeyim boynumuzun borcu oldu. Bu konunun artık rafa kalkıp yeni sanayi sitelerinin yeni çalışmaların yapılacağı bir döneme girilmesi lazım artık.”

“MERKEZ KENTSEL DÖNÜŞÜM YÜZDE 70’E GELİNDİĞİNDE BAŞLAYACAK”

Merkez Kentsel Dönüşüm projesinin de şehrin önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Çalışkan, şöyle devam etti:  

“Demir Hafız Caddesi'nin üzerindeki bölgede 87 tane hak sahibi ile görüşmeleri tamamladı belediyemiz. Yüzde 70’e ulaştığında artık herkes metrekaresi ölçeğinde kendi evlerine kavuşacak.

Şu an bu 87 hak sahibinin görüşmesi tamamlandı. Yüzde 70’e ulaştıktan sonra da Allah'ın izniyle bu kentsel dönüşüm işini belediyemiz başlatacak. Devam ettiği süreçte de inşallah biz üzerimize düşeni milletvekilleri olarak yapacağız. Bu üç konu bence Nevşehir'in en önemli konularından.”

GENÇLER İÇİN PROJELER ÜRETECEK

Nevşehir’in en genç milletvekili olduğu için seçim sürecinde gençlerle sık sık bir araya geldiğini ve onların taleplerini dinlediğini hatırlatan Çalışkan’ın gençler için ve şehrin diğer problemlerine dair açıklamasından öne çıkan konuşmalar şöyle:

“Nevşehir’in çok ciddi bir genç nüfusu var. Genç nüfusa hitap edecek genç nüfusun ihtiyaçları olan konuları seçim sürecinde çok net anladım.

Gençlerle sürekli toplantılar yaptım, dertlerini dinledim, isteklerini aldım. Onlara özel çalışmaları inşallah hem belediyemizin hem de merkezi hükümetimizin sağladığı imkanlarla yapacağız, yapmak zorundayız.

Somut birkaç proje var ama söylediğimiz bizi bağlayacağı için altyapısını kurmadan vaat verme çok da doğru değil. Çünkü Nevşehir'de eğer bir şeyi somut bir hale getirmediysek söz vermenin sahada çok da karşılığının olmadığını gördüm. İnsanlar artık söz verilmesini istemiyor, yapılmasını istiyor.”

“DOĞALGAZ SORUNUNU ÇÖZMEYİ HEDEFLİYORUZ”

“Bazı ilçelerimizde doğalgaz talepleri var. O doğalgazla ilgili sürecin hızlanması lazım artık. Doğalgazı biz Türkiye'de her köye götüreceğimizi taahhüt etmiş bir iktidar olarak Nevşehir’imizde bu sorunun en azından önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde tamamlanması hedefliyoruz. Bu önemli bir konu.”

“EKONOMİYİ TURİZMLE SINIRLANDIRMAK DOĞRU DEĞİL”

“Nevşehir'in ekonomisini sadece turizm ile sınırlandırmak benim gözümde doğru değil. Burada organize sanayiyi büyütmek, organize sanayinin imkanlarını arttırmak, ihracatı geliştirmek, Nevşehir’i dünyaya açmak önemli. Pandemi sürecinde biz gördük ki turizmde çok ciddi yaralar alabiliyoruz. Biz şehrin ekonomisini sürekli canlı tutacak özellikle gençleri şehrimizde istihdam edebileceğimiz üniversite okuyan gençlerin şehrimizde kalıp şehrimize katma değer sağlayacağı bir sistem kurmamız lazım.

Üniversite okuyan gençler kendi üniversite okudukları şehirde kaldığında şehre çok da katma değerleri olmuyor. Aslında kendi memleketlerinde kalmak istiyorlar ama iş sahası noktasında sıkıntı yaşadıklarında il dışında yaşamaya ya da yurtdışında yaşamaya mahkum oluyorlar. Bu noktada biz inşallah gençleri şehrimize çekecek, şehrin istihdamını artırmak suretiyle şehirde gençleri tutacak ortamları, etkinlikleri, programları ve organizasyonları yapacağımız bir çalışmanın içerisine hızlıca girmemiz lazım.”

“KALİTELİ BİR SEÇİM SÜRECİ GEÇİRDİK”

Biz Nevşehir’de hızlı, güzel, kaliteli bir seçim süreci geçirdik. Hedefimiz 3 vekil çıkartmaktı ama nasip olmadı maalesef. En azından bu süreçte üçüncü vekili kaybettiğimizde Cumhur İttifakı’mızdan çıkmış olması bizi mutlu etti. Nevşehir’de ilk kadın milletvekili olarak Filiz Kılıç hanımefendi şehrimizden milletvekili oldu. Allah ona da hayırlı, uğurlu bir meclis dönemi nasip etsin.” 

Editör: Ravza Nur Baydemir