NEVÜ İlahiyat Fakültesi ile Kapadokya İrfan Kulübü’nün düzenlediği Gençlik ve Modern Zaman Söyleşileri serisi kapsamında düzenlenen “Vel’hasıl-ı Kelam” temalı konferansa yazar Alev Alatlı konuşmacı olarak katıldı.

Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde çevrimiçi gerçekleştirilen konferansa, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfükar Durmuş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

“SAHİP OLDUĞUMUZ BİRİKİMİ GENÇLERE AKTARMAK İÇİN ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”

Aktekin, moderatörü olduğu konferansta yaptığı konuşmada, NEVÜ ve Alev Alatlı’nın mütevelli heyet başkanı olduğu Kapadokya Üniversitesinin birçok kültürün birikimini ve izlerini taşıyan bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı.

Aktekin, “Her iki üniversite olarak sahip olduğumuz bu coğrafi birikimi ve zenginliği siz değerli gençlere aktarmak için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya İrfan Kulübü’nün birbirinden değerli katılımcılar eşliğinde düzenlediği bu söyleşi programlarını öğrencilerimiz yoğun bir katılım ile takip etti. Diğer taraftan YÖK tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak, bulunduğumuz şehrin, bölgenin ve ülkemizin değerlerine sahip çıkan bir üniversiteyiz. Bu kapsamda üniversite olarak proje ve çalışmalarımızla birlikte siz değerli öğrencilerimizin alan dışı bilgi, birikim ve becerilerinizi geliştirerek zenginleştirecek sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif gibi birçok alanda da etkinlikler düzenliyoruz ve düzenlemeye de devam edeceğiz. Ben bu vesileyle bugün programımıza katılarak engin bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaşacak olan Sayın Alev Alatlı başta olmak üzere programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu

Rektör Aktekin’in konuşmasının ardından Gençlik ve Modern Zaman Söyleşileri serisinin önceki programlarının tanıtımıyla başlayan program, Yazar Alev Alatlı’nın konuşmasıyla devam etti. Alatlı Vel’hasıl-ı Kelam başlıklı sunumunda; ‘modern zamanda gençlik, üniversite öğrencisinin sorumlulukları, öğrencilik yıllarının verimli değerlendirilmesi ve medeniyetimizin temel düşünceleri’ gibi birçok konuda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Konuşmasına Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ismini aldığı büyük düşünür ve gönül insanı Hacı Bektaş Veli ve onun çok yönlü niteliklerinden bahsederek başlayan Alatlı, dünyada çok az milletin medeniyet tasavvuru olduğunu belirterek, Türklerin bunu kendisinde hak gören ve yapan bir geçmişi olduğunu ifade etti.

Alatlı: Ne zamanki başımızı göklerden indirip önümüze bakmaya başladık, o zaman matematikle, fizikle, fen bilimleriyle aramız bozuldu

Türklerin geçmişte matematik ve trigonometride çok iyi olduğunu vurgulayan Alev Alatlı, “Buradaki konuşmamda size yol açmak, düşünmenizi sağlamak istiyorum. Ne zamanki başımızı göklerden indirip önümüze bakmaya başladık, o zaman matematikle, fizikle, fen bilimleriyle aramız bozuldu. Eğer bilimle, bilim tarihi ve akılla sonsuzluğu göremezseniz Allah’ın büyüklüğünü de göremezsiniz. Diğer yandan zaman kavramını göremezseniz, zamanın miladının çok gerisine gittiğini de anlamazsınız. Allah’ın sonsuz dili vardır, her matematik formülünde, kimyada, sanatta o dili görürsünüz” diye konuştu.

Alatlı: Hocalarınızdan ısrarla bilgiyi isteyin ve vazgeçmeyin

Her insanın öğrenme kapasitesinin olduğuna vurgu yapan Alatlı, “Sizler çok parlaksınız. Einstein dahil bir kimsenin bildiğini sizin bilmemeniz mümkün değil. Türk gençliğinin bu sinmiş hali beni çok rencide ediyor. Bize ne lazım onu düşünmemiz lazım. Bilimi hocalarımızdan sağmamız, talep etmemiz, ıslarla bilgiyi istememiz lazım. Vazgeçmeyin ve küsmeyin. Bizler her konuda sizden gelecek geri dönüşleri bekliyoruz. Diğer yandan sırt çantanızı takın ve şu ülkeyi gezin, ufkunuz açılsın. Bir şeyler yapılacaksa bunu siz yapacaksınız” ifadelerini kullandı.

Alatlı: En pahalı bilgi en son bulunan bilgidir. Dil öğrenmeden o son bilgiye ulaşamazsınız.

Dil öğrenmenin önemine vurgu yapan Alev Alatlı, “En pahalı bilgi en son bulunan bilgidir. Dil öğrenmeden o son bilgiye ulaşamazsınız. Diğer yandan özgüvenle bütünü görmek zorundasınız. Bunun için kafalarımızı açmak zorundayız. Bu gün okuduğunuz üniversiteye ismini veren Hacı Bektaş Veli’yi tanıyor musunuz? O bir mistik, seyit, filozof yani bu çok büyük ve kıymetli bir insan. Bunun bile hakkını vermiyor, derinliğini göremiyoruz, dolayısıyla kendimize yabancılaşıyoruz” dedi.

Alatlı, ilahiyat fakültelerinde fiziğin gelişimini, matematiğin insanlık tarihindeki yerini bilmenin önemine işaret etti. Bunun için de ilahiyat fakültelerinde din bilimleri ve İslami ilimler dışında medeniyet tarihi, bilimler tarihi, felsefe gibi derslerin zorunlu olarak müfredata dâhil edilmesi gerektiğini belirtti.

Alatlı: Her yasal hak helal değildir

Birçok konuşmasında dile getirdiği “Her yasal hak helal değildir” sözüne tekrar vurgu yapan yazar Alatlı, gençleri yürekli olmaya davet etti. Gençlere “Aklınıza yatmayanı, yüreğinizin kabul etmediğini siz de kabul etmeyin. Bilim ve felsefe öğrenin ve çokça soru sorun” tavsiyelerinde bulunan Alatlı “Günümüzde teknoloji toplumların afyonudur. Dolayısıyla bu imkânları kullanırken dikkatli olmalısınız” dedi.

Soru cevap kısmını ile devam eden söyleşi sonunda 1 öğrenciye kitap-kırtasiye çeki, 15 öğrenciye ise çeşitli yayınlardan oluşan kitap hediye edildi.

Editör: Alpaslan Körükcü