Günümüzde bilim insanlarının makalelerinin uluslararası dergilerde yayınlanması, popülerliğin artması ve karşılıklı iletişim ortamının yaratılması için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Çalıştayın amacı araştırmacılara akran değerlendirmesi sürecini anlamalarını ve araştırmalarının kabul edilme şansını arttırmayı öğretmekti.

Seminerde ayrıca bilimsel makale yazma ve  bilimsel makalelerin incelenmesi  konusunda tavsiye verildi. Toplantı sırasında profesör, hakem değerlendirme sürecini açıkladı, bilimsel çalışmaların, yayınlanmak üzere makalelerin kabul olasılığını artırmanın yollarını gösterdi ve profesör, bu sorunu en iyi şekilde çözmek için başarılı bir bilimsel kariyer için gerekli olan benzersiz deneyimlerini paylaştı. Profesör Abdeljalil Akkari, makalelerin Scopus veritabanında ve hakemli dergilerde yayınlanmasının gerekliliği, doğru konunun nasıl seçileceği ve makalenin hakem için çekici olması için bir özetin nasıl yazılacağı konusundaki görüşünü paylaştı. Aynı zamanda her katılımcıya kendi konusunu ve özetini yazması talimatını verdi. Ayrıca genç bilim insanlarının makalelerini analiz ederek bilim dünyasına bizimle seyahat etmenin yolunu açtı. Onlar da makalelerinin yapısını oluşturma fırsatı buldular. Seminerin ana özelliği, her katılımcının kendi tartışma konusuyla gelmesi ve profesörden özel tavsiyeler almasıdır. Katılımcılar, profesörle yüz yüze görüşerek sorularına yanıt aldı. İkinci gün, Profesör Abdeljalil Akkari her katılımcıdan önerdikleri makalenin bir taslağını hazırlamalarını istedi.

Seminer katılımcıları makalelerinin taslağını dönüşümlü olarak çevrimiçi ve çevrimdışı formatlarda sundular ve profesörün önerilerini aldılar. Ayrıca, incelemelerin anlaşılmasını ve bilimsel çalışmaların kabulünü geliştirmek için pratik tavsiyeler verildi. Her katılımcı kendi konusuyla ilgili bir makalenin başlığını, özetini ve yapısını oluşturabildi. Şu anda araştırmacıların yayın ihtiyacını anlamaları, popülerliklerini artırmaları ve bilimsel potansiyellerini artırmaları için ilk yapılması gerekenin olduğu söylendi. Molalarda bile karşılıklı tartışma ve fikirlerin serbest bir biçimde paylaşılmasının açık diyalogun oluşmasında büyük etkisi oldu. Profesörün her türlü konuya ve diyaloğa açıklığı, her kişiye kişisel yaklaşımı ve ayrıntılı açıklaması, uluslararası bir izleyici kitlesiyle çalışma konusundaki mesleki becerilerini bir kez daha gösterdi. Dinleyicilerinin ihtiyaçlarını derinlemesine anlayan profesör, dinleyicilerini sıkmadı, aksine çok ilgilendi, bilgisiyle ister istemez insanları büyüledi. Bizim için fikir üreteci olan bilge bir adamı dinlemek gerçekten çok keyifliydi.

Seminere katılıp fikirlerini paylaşıp tartışanlar kazandı, katılamayanlar ise gerçekten kaybetti. Çalıştayın katılımcılar açısından faydası ve değeri büyüktü. Böyle harika bir çalıştay için Profesör Abdeljalil Akkari'ye çok minnettarız.

Almash Seydikenova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Diplomatik Tercüme Bölüm Başkanı

Gazze'de öldürülenlerin sayısı 11 bin 180'e yükseldi Gazze'de öldürülenlerin sayısı 11 bin 180'e yükseldi

Whatsapp Image 2024 04 19 At 17.19.01 (1)Whatsapp Image 2024 04 19 At 17.19.00

Kaynak: HABER MERKEZİ