2022 yılında Gezi Parkı davasında yargılanan Can Atalay 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 2023 genel seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararına göre, Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

ÖSYM, hafta sonu iki sınav yapacak ÖSYM, hafta sonu iki sınav yapacak

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin verdiği karar birçok parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından tepkiyle karşılanırken konu ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi il başkanlıkları 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan Başkan Yumuş, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesinin kararına uymamasını eleştirerek, “Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine, hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararı apaçık Anayasa’nın ihlalidir ve hukuk darbesidir. Anayasa’nın 2. Maddesinde yazılı ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek cumhuriyetin bu niteliklerinin adeta tartışılır hâle gelmesinde sorumluluğu bulunanlar, anayasal düzenimize karşı ağır bir suç işlemektedirler. Yargıtay kararı ile adeta Anayasa’yı devreden çıkarmış, hukuk darbesi yaşanmıştır. Temel hak ve özgürlüklerin ve hukuk devletinin ihlal edilmesinde sorumlulukları olanlar hakkında gereği yapılmalıdır. Ortada mahkemeler arasında görüş farklılığı değil, Yargıtay’ın Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesini tanımaması bulunmaktadır. Bunun kabulü mümkün değildir.” diye konuştu. 

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR