Dünyadan ve Türkiye’den konunun uzmanlarını bir araya getiren zirve bugün Ürgüp Perissia Hotel ve  Convention Center’da yapıldı.

Kamu ve özel sektör paydaşlarını bir araya getiren, akademik çevrelerden de katılım olan etkinliğe, 400’e yakın uzman ve yönetici katıldı.

Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi-IGIS,  sektördeki farklı paydaşların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını sağlayarak, jeotermal enerjinin ekonomiye, tarıma ve turizme daha etkin entegrasyonunu desteklemesine imkan veriyor.

Jeotermal enerji ve kaynakların etkin kullanımı konularında farkındalık yaratmak, sektördeki yatırım fırsatlarını ele almak ve jeotermal enerjiye dayalı kalkınma modellerini tartışmak amacıyla düzenlenen “Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi – IGIS” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Nevşehir Valisi Ali Fidan, JEMYAD Başkanı Ömer Tosun’un açılış konuşmaları ile başladı.

Zirvede, jeotermal enerjinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısı kapsamında 5 ana oturum gerçekleşti.

NET SIFIR HEDEFİMİZDE JEOTERMAL ENERJİ

2050 iklim hedefleri doğrultusunda jeotermal enerjinin emisyon azaltımı, konut ısıtması, enerji arz güvenliği ve karbon ticareti gibi alanlardaki rolü ele alındı.

JEOTERMAL SERACILIK VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ

Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli; yeni teknolojiler, finansman modelleri, dünya örnekleri ve düzenleyici çerçeve bağlamında değerlendirildi.

TERMAL TURİZM

Lüks termal turizmin sektöre sağlayacağı katma değer, Anadolu’daki yatırım fırsatları, finansman imkânları ve yasal altyapı konuları masaya yatırıldı.

“JEOTERMALE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ”

Karbon yakalama teknolojileri, finansman ihtiyacı ve teşvik mekanizmaları üzerinden geleceğe yönelik stratejiler tartışıldı.

JEOTERMAL MEVZUAT VE YATIRIM ORTAMI

Günün son oturumunda ise, “Jeotermal Mevzuat ve Yatırım Ortamı” konusu çerçevesinde sektör paydaşları bir araya gelerek, düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

 “AVRUPA VE DÜNYANIN EN ÖNEMLİ JEOTERMAL SERA MERKEZİ OLABİLİRİZ”

Türkiye'nin jeotermal potansiyeline dikkat çeken Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı ve JEMYAD Başkanı Ömer Tosun, zirvenin sektör için taşıdığı önemi şu sözlerle vurguladı:

“Özel sektörde 18 yıldır jeotermal enerjiyle çalışma deneyimiyle söyleyebilirim ki jeotermal inanılmaz bir kaynak ancak ülkemizde yeteri kadar kullanılmıyor. Halbuki dünyanın en verimli enerji kaynaklarına sahibiz. Türkiye, şu anda potansiyelinin çok az bir kısmını kullanıyor olmasına rağmen, jeotermal enerji üretimi konusunda dünyada 4’üncü, Avrupa’da 1’inci konumda.  Mevcut kapasitemiz yaklaşık 60 bin megavat, bunun üzerine seraları da eklersek 2 bin megavat, 30 kat daha büyük bir potansiyelimiz mevcut. Jeotermali sadece elektrik olarak da düşünmemeliyiz, aynı zamanda ülkemizin gıda sürekliliğini sağlayacak en önemli kaynaklardan. Gıda güvenliğinin önemini hepimiz görüyoruz, geçtiğimiz günlerde Antalya’da gerçekleşen don, meyve ve sebze fiyatlarını bu sene muhtemelen yüzde 100 oranında artıracak. Sebze meyve fiyatlarının enflasyona etkisi yüzde 40 civarında. Oysa ülkemizin her yerine teknolojik seralar kurabilir, Avrupa ve dünyanın en önemli jeotermal sera merkezi olabiliriz. Avrupa, Rusya, Orta Doğu’ya, dünyanın her yerine gıda ihraç edebiliriz. Bu konuyla alakalı hep birlikte stratejik masterplan oluşturmalıyız.

“LİTYUM GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI”

Tosun, “Termal turizme gelince, örnek vermek gerekirse Japonya geçtiğimiz yıl, termal wellness sayesinde 20 milyar USD turizm geliri sağladı. Bunu ülkemize yayabiliriz, ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir basamak oluşturabiliriz. Bu konuda sivil toplum örgütleri, ilgili bakanlıklar, bürokratlar birlikte çalışmalıyız. Jeotermal yeşil bir enerji, doğaya zarar verecek bir enerji değil.

Teknolojik seralarda suyu geri dönüştürerek kullanıyoruz, geleceğin en büyük stratejik problemi su olacak, bu enerjide tarımda su da kullanmıyoruz. Suyu yüksek oranda kullanan geleneksel tarım yerine teknolojik tarıma geçebiliriz. Termal suların içinde çok değerli madenler var, bu bölgedeki çalışmalarımızda gördük ki örneğin bizim sularımızın içinde lityum var. Dünyada elektrikli araçlara dönüyoruz, lityum geleceğin enerji kaynağı, enerjinin adeta pili. Karbondioksit üretiyoruz, yüzde 50-60’ını ihraç ediyoruz. Elimizde o kadar büyük bir değer var ki, bu zirve ile bu konularda yapacağımız çalışmalara Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleriyle başlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ömer Tosun, Cevdet YılmazÖmer Tosun, Cevdet Yılmaz3Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi

“Nevşehir hak ettiği payı almaya devam edecek” “Nevşehir hak ettiği payı almaya devam edecek”

Kaynak: HABER MERKEZİ