Listemize klasik bir tarifle başlangıç yapıyoruz. Kış aylarında sık sık tükettiğimiz ve bir çoğumuzun en sevdiği iecekleren biri olan kahvei yazın da tüketebilmeniz mümkün. Kahvesiz yapamam diyenler için soğuk süt ve instant kahveyle hazırlanan soğuk kahve tarifini deneyebilirsiniz

Milkshake

Yaz aylarında büyük küçük en sevilen içeceklerden biri de hiç kuşkusuz milkshaketir. Kakao ve sütü, blender'da güzelce karıştırın. Üzerine şeker, dondurma ve kakaoyu ekleyin ve köpürene kadar karıştırın. Buzları da bardağa alın ve üzerine hazırladığınız milkshake'i doldurun. Dilerseniz üzerine krem şanti de ilave edebilirsiniz.

Cool Lime

Son yılların en popüler içeceklerinden biri de Cool Limedır.

2 adet limon

Yarım demet nane

5 su bardağı su

Buz parçaları

4 yemek kaşığı şeker

İlk olarak nane yapraklarını bir kaseye alın ve ayıklamaya başlayın. Limonların kabuklarını soyun ve nanelerin yanına koyun. Toz şekeri de kasenin içerisine ekleyin. Nane ve limonu şeker ile ovalayın. Ardından limonların suyunu sıkın ve kasenin içerisine 5 bardak su ekleyin. Şekerler eriyinceye kadar karıştırın. Kasenin içindekileri süzgeç yardımıyla süzün ve boş bir kaba aktarın.

Omanlı'dan günümüze kadar ulaşan şerbetlerden biri olan Karavu şerbeti yaz aylarında daha fazla ilgi görüyor.

1 kg kızılcık

1 adet limon

4 su bardağı su

1.5 su bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI:

Kızılcıkları bol su ile yıkayın ve suyu süzün. Yıkanan kızılcıkları tencerenin içerisine alın. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Orta ateşte şerbet kaynayana kadar pişirin. Ara sıra kızılcıkların yumuşaklığını kontrol edin. Ezilecek kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan kızılcıkları tülbentten veya süzgeçten geçirin. Ardından tekrar tencereye alın. Üzerine limon ve şeker ekleyerek yarım saat daha kaynatın. Kaynayan şerbeti soğutmadan cam kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirerek havasını alın. Şerbet oda sıcaklığına geldiğinde, buzdolabına kaldırın. Karavu şerbetini buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
 

Soğuk çayların içinde sık sık kullanılan şeftaliyi, bu kez farklı bir içecek tarifi için kullanıyoruz. Yalnızca 3 malzemeden oluşan şeftali suyunu, 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.

1 kilogram şeftali

1 litre içme suyu

1 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı;

Öncelikle şeftalileri bol su ile yıkayın ve kabuklarını soyun. Ardından ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın.  Şeftalileri boyutuna göre 5-6 parçaya bölün. Düdüklü tencerenin içerisine şeftali ve toz şekeri ekleyerek karıştırın. Şeker görünmeyecek bir kıvam elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin. Karışımı 8 dakika pişirin. Ardından blenderdan geçirerek cam kavanozlara veya şişelere aktarın. Şeftali suyu oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Daha sonra buzdolabına kaldırın. Servis edeceğiniz zaman yarım bardak şeftali püresine, yarım bardak içme suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Afiyet olsun.

Soğuk içecek denildiğinde ilk akla gelen limonatayı bu kez karpuzlu deneyebilirsiniz.  

Okurumuzdan g

elen karpuzlu limonata tarifini kolayca deneyebilir, dilerseniz çilek ve böğürtlen gibi farklı meyveler de ilave edebilirsiniz.

1/2adetorta boy karpuz

3adetorta boy limon

1,5su bardağı soğuk su

3yemek kaşığı toz şeker (arzuya göre esmer şeker)

Kabuğunu kesip dilimlere ayırdığınız karpuz çekirdeklerini tek tek ayıklayın. Bol suda yıkayıp üzerlerini kuruladığınız limon kabuklarını rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Ortadan ikiye kestiğiniz limonların suyunu sıkın. Çekirdekleri ayıklanmış karpuzları küçük parçalar halinde blendera alın. Taze sıkılmış limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, soğuk su ve toz şeker ekledikten sonra blenderı çalıştırın. Kısa sürede hazır olan karışımı bir süzgeç yardımıyla süzün. Posa kısmını kullanmayın. Hazır olan karpuzlu limonatayı soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Diyet listelerinde yer verilen smoothie'yi bu kez yaz meyveleriyle hazırlayabilirsiniz. Çilek, muz, kayısı, nektarin, zencefil ve tarçın ile hazırlanan yazlık smoothieyi bir çok meyve ile hazırlayabilirsiniz

Soğuk kahve tariflerinden biri olan Frappe en sevilen içeceklerden biridir.

1,5 tatlı kaşığı nescafe

İstenilen miktarda şeker

4-5 tatlı kaşığı su

Soğuk süt

1-2 adet buz küpü

Servis için;

Vanilyalı dondurma

Bir karıştırıcıya nescafe, şeker ve su koyularak en az 30 sn çalkalanır. Çalkaladıktan sonra krema kıvamında bir karışım elde edeceksiniz. Uzun bir cam bardağın dibine 1-2 adet buz küpü koyulur. Üzerine çalkalayarak elde ettiğimiz karışım dökülür. Daha sonra bu karışımın üstüne soğuk süt ilave edilir. (Bu aşamada su ilave edip ardından süt ile doldurulabilir ama ben süt ile daha güzel olduğu kanısındayım, o yüzden sadece süt ile yaptım). En son üzerine dondurma koyularak servis yapılır.

Geleneksel lezzetlerin en başında gelen vişne kompostosu severek tüketilen içecekler arasında yer almaktadır. 

Malzemeler

800gram vişne

2su bardağı toz şeker

6su bardağı su

2adetkaranfil

1adetçubuk tarçın

Hazırlanışı

Sap kısımlarını ayıklayıp bol suda yıkadığınız vişnelerin suyunu süzdürün. Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına vişne tanelerini katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Çubuk tarçın ve karanfilleri içinden çıkartın. Oda ısısında ılınan kompostoyu buzdolabında soğuttuktan sonra taneleriyle birlikte servis edin.