Fodula (ekmek dolması) tarifi ve malzemeleri Seda Sayan tarafından açıklandı. Her zaman olduğu gibi gelinler yine lezzetli tarifleri yapacak. Kayınvalidelerden en yüksek puanı toplayan çeyrek altını kazanacak. Fodula (ekmek dolması) tarifi izleyicilerin de merak ettiği konulardan oldu. Peki, Gelinim Mutfakta fodula nedir, nasıl yapılır?

GELİNİM MUTFAKTA FODULA MALZEMELERİ NELER?

1 adet tam buğday ekmeği(yuvarlak)

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet soğan(yemeklik doğranmış)

400 gram dana kuşbaşı eti

2 adet havuç(küp doğranmış)

1 su bardağı bezelye

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı rezene

1 çay kaşığı anason

2 su bardağı su

2 adet domates (kabukları soyulup, doğranmış)

Üzeri İçin:

3 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı adaçayı


GELİNİM MUTFAKTA FODULA NASIL YAPILIR?

Bir tencerede sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kuşbaşı etleri ekleyip, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Havuç ve bezelyeleri ekleyip 2 dakika kadar bu şekilde kavurun. Tuz, rezene, anason, su ve doğranmış domatesleri de ekleyip, suyunu çekene kadar orta ateşte kontrollü olarak pişirin. Yuvarlak tam buğday ekmeğinin üzerini kapak olacak şekilde kesin ve ekmeğin içini alın. Suyunu çeken etli karışımı bu ekmeğin içerisine doldurun ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin. Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp, ada çayı ile beraber kavurun. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz ekmeğin kapağını kapatın ve ada çaylı tereyağını üzerine yayın. 175 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar fırında pişirin.

GELİNİM MUTFAKTA FODULA NEDİR?
Bayatlamış ekmeği değerlendirmek için geliştirilmiş bir yemek olduğu söylenir.
Dolmalık ekmek, uzun süre mayalanmış, kabuğu biraz daha kalın olan, yuvarlak, özel bir ekmektir. Bir – iki gün bekletildikten sonra hafif bayatladığında bu yemek için kullanılmaya hazırdır.
Ekmeğin kabuğu üstten bir kapak gibi kesilir. Ekmeğin içi sadece kabuğu kalacak şekilde boşaltılır. Ekmek içleri ufalanır. Kıyma, soğan, sarımsak, maydanoz ve istenilen baharatlar ile kavrulur. İsteğe göre üzüm ve ceviz de eklenir.
Ekmeğin içi bu harç ile doldurulur. Tencerenin dibine serçe parmak kalınlığında patatesler yerleştirilir. Kabuktan kapağı kapatılan ekmek patateslerin üzerine konulur. Tencereye et suyu eklendikten sonra kısık ateşte ekmek yumuşayıncaya kadar buharında pişirilir. Kara fırınlarda ekmeğin fırınlanarak pişirilmesi de mümkündür.