Bu konferansın amacı Avrasya alanında güvenlik ve işbirliği merceğinden göç konularında çok taraflı uzman diyaloğunu güçlendirmekti. Konferansa aralarında Brezilya, Hindistan, İran, Türkiye, Japonya, Portekiz, ABD, Fransa, Bulgaristan, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kazakistan'ın da bulunduğu 10'dan fazla ülkeden uzman katıldı.


Konferans katılımcıları, Avrasya'daki göç süreçlerinin ana eğilimleri, dinamikleri ve tahminleri, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmanın boyutları, göç düzenleme modelleri ve bu alanda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere birçok ana konu üzerinde tartıştılar. Modern göç süreçleri, uluslararası ilişkiler sisteminin sürekli dönüşümünün ayrılmaz bir parçasıdır ve jeopolitik ve jeoekonomi alanındaki temel eğilimleri yansıtmaktadır.

Son çeyrek asırda Avrasya coğrafyasındaki göç süreçleri, Avrasya'nın sosyo-ekonomik, etnokültürel ve siyasi manzarasının oluşumunu etkileyen faktörlerden biri olduğu kadar, bu alandaki istikrarın, güvenliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın da göstergesi haline geldi. Konferans, Uluslararası İlişkiler Fakültesi'ndeki araştırma ve düşünce kuruluşu “Bölgesel İlişkiler Çalışmaları”nın ilk büyük uluslararası etkinliğidir.

Bu etkinlik, Kazakistan Cumhuriyeti'nde akredite olan uzman ve bilim topluluğu, kamu ve uluslararası kuruluşlar ve misyonların temsilcilerinin yanı sıra devlet kurumlarının temsilcilerini bir araya getirdi. Konferansa devlet kurumlarının, diplomatik misyonların ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, Orta Asya ülkelerinin Başkonsolosluklarının temsilcileri, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi, Almatı'daki Küresel İletişim Departmanı temsilciliği, aynı zamanda bir BM ajansı olan Uluslararası Göç Örgütü, NJSC " Otandastar Vakfı" ve çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşundan diğer ortaklar, yabancı ve yerli araştırma kurumları ve üniversitelerden ortaklar temsilcileri katıldı.

Konferans sırasında göçün çeşitli boyutlarının yanı sıra Orta Asya'daki işbirliğinin bölgesel boyutlarına ilişkin açık konferanslar, uzmanlarla röportajlar ve toplantılar gerçekleştirildi.


Delovarova Leila
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi
Uluslararası ilişkiler ve Dünya Ekonomisi Bölümü
Almatı/Kazakistan

WhatsApp Image 2023-10-30 at 14.17.46 (1)

Editör: Mehmet Günay