İl Müdürü Memiş, süne mücadelesiyle ilgili yaptığı açıklamada, il genelindeki hububat ekiliş alanının 2023 yılında yaklaşık 1 milyon 713 bin 300 dekar olduğunu ve bu alanın yaklaşık 926 bin 450 dekarının buğday ekimi için kullanıldığını ifade etti.

Memiş, süne mücadelesi kapsamında Nevşehir’de bulunan 7 kışlakta her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde kışlak sayım sürvey çalışmaları yapıldığını belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün talimatları doğrultusunda, 8 Mayıs 2023 tarihinde 164 köyde 12 ekip ve 45 teknik personelle süne kıymetlendirme çalışmalarına başlandığını dile getiren Memiş, bu çalışmalar sonucunda metrekare başına 0,8 ve üzeri ergin süne tespit edilen alanlarda Süne Parazitoid ve Nimf Sürveyi çalışmalarının gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca, şüphe durumunda diğer alanlarda da sürvey çalışmalarının yapıldığını vurguladı.

Memiş, Nimf Sürvey çalışmalarında metrekare başına 7 nimf çıkması durumunda, ilaçlı mücadeleye köy ve kasaba bazında başlanacağını, bu alanların duyuru yoluyla ilan edileceğini ve çiftçilerin ilaçlama yapmaları için gerekli çabayı göstereceklerini ifade etti.

Süne zararlısıyla mücadelede üreticilerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün duyurularına göre hareket etmeleri gerektiğini tavsiye eden Memiş, gereksiz ilaçlamalardan kaçınılmasının, doğadaki canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve çevrenin kirlenmesinin önlenmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

HABER: RAVZA NUR BAYDEMİR

Editör: Ravza Nur Baydemir