İsrail'in gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin güney ve kuzey bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi yaşamını yitirdi.

Bu saldırılar sırasında Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de Halave ailesine ait evin vurulması sonucu en az 14 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta da bir daire hedef alındı. İsrail'in hava saldırısında aralarında birkaç aylık bebeğin de bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail savaş uçakları, güneydeki Refah kentinde yer alan binayı da hedef aldı. Binadaki bir dairenin vurulduğu, saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 1799 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 bin 488 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

İsrailli insan hakları örgütü "B'Tselem" ile Tel-Aviv merkezli sağlık çalışanları örgütü "İnsan Hakları İçin İsrailli Doktorlar", İsrail'in herkesten intikam alma arzusunu uluslararası insancıl hukukla çelişen ve savaş suçu teşkil eden bir suç olarak nitelendirdi.

"ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİALARINDAN VAZGEÇİLMESİ, BUNUN YALAN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Hamas, uluslararası gazetelerin "İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın çocukları öldürdüğü" yönündeki iddialarından vazgeçmesinin, İsrail anlatısının sahte ve yalan olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, bu iddialara ve gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kassam Tugayları'nın çocukları öldürmesi ve kadınlara saldırması hikayesinin geri çekilmesiyle ilgili Washington Post ve Los Angeles Times'ta çıkan haberleri takip ettiklerini belirterek, İsrail'in Kassam Tugayları'nın işlediğini ileri sürdüğü zulümlerle ilgili anlattıklarının sahte ve yalan olduğunu tüm dünyanın öğreneceğini bildirdi.

Rişk, Batı medyasına çarpıtılmış sahte bilgi ve materyalleri doğrulamaları çağrısında bulunarak, söz konusu iddiaların hiçbirinin kanıtlanmadığını ve bu iddiaları destekleyecek somut delillerin de sunulmadığını vurguladı.

BM: GAZZE'DE SİVİL HALKIN ETRAFINDAKİ ÇEMBER DARALIYOR

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths, "Gazze'de sivil halkın etrafındaki çember daralıyor. İsrail'in bölgeyi terk etme emrinin insani etkilerini düşünmek bile tüyler ürpertici." açıklamasında bulundu.

Griffiths, İsrail ordusunun Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmeleri talebinin ardından sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

Paylaşımında "Çok yoğun bir nüfusun olduğu yerde 1,1 milyon insan, savaş bölgesini 24 saatten az bir sürede nasıl terk edebilir?" sorusunu yönelten Griffiths, "Gazze'de sivil halkın etrafındaki çember daralıyor." ifadesini kullandı.

Griffiths, "İsrail'in bölgeyi terk etme emrinin insani etkilerini düşünmek bile tüyler ürpertici." değerlendirmesinde bulundu.

"İSRAİL, GAZZE VE LÜBNAN'DA BEYAZ FOSFOR KULLANDI"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki "askeri operasyonlarında" beyaz fosfor kullandığını belirtti.

HRW'nin sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı." ifadesine yer verildi.

Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığına ve evleri ateşe verebildiğine işaret edilen açıklamada, nüfusu yoğun bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

SDEROT'TA YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMİNDE NÜFUSUN YÜZDE 60'I TAHLİYE EDİLDİ

İsrail, Gazze sınırına birkaç kilometre mesafede bulunan Sderot Yahudi yerleşim biriminde nüfusun yüzde 60'ını tahliye etti.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, Sderot yerleşim birimindeki sakinlerin ülkenin merkezindeki otellere tahliyesi devam ederken şu anda yerleşimci nüfusun yüzde 40'ı yani yaklaşık 13 bin kişi kaldı.

BATI ŞERİA'DA ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 46'YA YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye destek gösterilerine müdahalesi sonucu Tulkerem, Nablus, Tubas, El Halil ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde 11 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada da İsrail güçlerinin müdahalesinde 73'ü gerçek, 16'sı plastik mermiyle olmak üzere aralarında gazdan etkilenenlerin de olduğu toplam 239 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

Batı Şeria'daki birçok şehirde İsrail askerleri Gazze Şeridi'ne destek için gösteri düzenleyen Filistinlilere, gerçek, plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.İsrail, Gazze'nin kuzeyinde bulunanlardan güneye geçmelerini istedi

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi.

İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamada, Kassam Tugayları üyelerinin Gazze'de tüneller ve evlerin altının yanı sıra sivillerin yaşadığı binalarda gizlendiklerini savundu.

Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e savaş açtığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gazze şehri, askeri operasyonların yapıldığı bir bölgedir. IDF, Gazze şehrindeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için güneydeki evlerinden tahliye edilmesi ve haritada gösterildiği gibi Gazze Vadisi'nin güneyindeki bölgeye taşınması çağrısında bulunuyor. Bu tahliye sizin güvenliğiniz içindir."

Açıklamada, "Gazze şehrine (Gazze'nin kuzeyine) ancak buna izin veren başka bir duyuru yapıldığında dönebileceksiniz. Gazze şehri sivilleri, kendinizin ve ailelerinizin güvenliği için güneye geçin ve sizi canlı kalkan olarak kullanan Hamas teröristlerinden uzaklaşın." ifadelerine yer verildi.

Editör: Ravza Nur Baydemir