“TEKNOPARKLAR ANLAMLI FİKİRLERİ HAYATA GEÇİRME MERKEZLERİDİR”

Türkiye’nin büyük hedefleri doğrultusunda Kapadokya Teknopark’ın çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurgulayarak yeni kavramlar, yeni ufuklar, anlamlı fikirleri hayata geçirme merkezleri olan teknoparkların sanayi kuruluşları ile üniversiteleri bir araya getirerek bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılar sağladığını ifade eden NEVÜ Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin, yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “NEVÜ bünyesinde faaliyet gösteren, Nevşehir ve bölge illerindeki teknoloji tabanlı girişimcilik faaliyetlerini destekleyen Kapadokya Teknopark, TÜBİTAK 1601 programı kapsamında Van Teknokent ortaklığı ile hazırladığı BiGG Anadolu isimli proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan 37 konsorsiyumdan biri oldu.

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile; girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimleri verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır. BiGG programı yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesini amaç edinen üç aşamadan oluşmaktadır. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda 450 Bin TL’ye kadar desteklenmektedir.

TÜBİTAK tarafından ilan edilen sonuçlara göre 37 Uygulayıcı Kuruluş aracılığı ile yürütülecek birinci aşama sürecinde Kapadokya Teknopark da uygulayıcı kuruluş olarak hizmet verecektir. Teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticarileşebilir iş fikri olan ve Programın Uygulama Esaslarında yer alan “girişimci” tanımındaki kriteri sağlayan girişimci adaylarının başvuruları Kapadokya Teknopark tarafından toplanacak, değerlendirilecek ve Kapadokya Teknopark bünyesinde yer alan CAPPIN2C Kuluçka Merkezi ile girişimcilere BiGG desteği sürecinde mentorluk, eğitim, birebir danışmanlık, proje hazırlama, hızlı prototipleme destekleri verilecektir. Başarılı girişimciler ise onaylanarak ikinci aşama başvurusu için TÜBİTAK’a yönlendirileceklerdir.

BiGG Anadolu markası altında gerçekleştirilecek proje Kapadokya Teknopark ve Van Teknokent iş birliği ile TÜBİTAK’a sunulmuştur. Proje kapsamında 11 üniversite ve 5 şirket ile çeşitli konularda iş birlikleri kurulmuştur.

“NEVŞEHİR’İMİZ VE BÖLGE İLLERİNE HAYIRLI OLMASINI DİLERİM”

Bu desteğin kazanılması ile Nevşehir’de ilk defa TÜBİTAK BiGG desteği kapsamında uygulayıcı kuruluş hizmeti verilecektir. Nevşehir ve bölge illerinde yaşayan teknoloji tabanlı iş fikri sahibi girişimciler Kapadokya Teknopark’tan kolay ve hızlı BiGG desteği temin edebileceklerdir. Bu sayede bölgemizdeki teknoloji tabanlı girişimcilik faaliyetlerinin artması, teknoloji tabanlı işletme sayısının artması ve sonuç olarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunulması mümkün olacaktır. Tüm girişimci adaylarını ve girişimcileri BiGG programına başvuru yapmaya davet ediyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Teknopark olarak son iki yılda özellikle teknoloji tabanlı girişimciliği desteklemek adına yürüttüğümüz yapısal reformlar nihayet sonuç vermeye başlamıştır, TÜBİTAK tarafından sağlanan destek bu gayretlerin bir sonucudur, projeyi hazırlayan Kapadokya Teknopark ve Van Teknokent ekiplerine teşekkür eder, projenin başta Nevşehir’imiz olmak üzere tüm bölge illerine hayırlı olmasını dilerim.”

Editör: Alpaslan Körükcü