Afet sonrasında acil beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve gerekli koordinasyonun sağlanması için KÜN tarafından çevrim içi panel ve dört farklı başlık altında çalıştay düzenlendi.

Afet Sonrası Acil Beslenme İhtiyaçları ve Koordinasyon Panel ve Çalıştayı açılışında, Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AKUT Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Fahri Erenel açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Ebru Köktürk Koralı moderatörlüğünde, afet sonrası saha deneyimleri paneli yapıldı.

Panel sonrasında düzenlenen 4 farklı başlıktaki çalıştaya çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve gastronomi alanından 50’ye yakın isim katıldı.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar,  panel ve çalıştayın olası felaketlere hazırlık açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Son bir ay içerisinde ve felaket sonrası müdahale ortamında, ilk defa pek çok kişinin oturup, sakin, rasyonel bir değerlendirme yaparak, bir yol haritası konusunda, bilimsel kriterler çerçevesinde tüm gün sürecek bir çalışma ortaya koyacağını belirten Rektör Karasar, “Bu panel ve çalıştayı Üniversite olarak sadece bugünlük bir toplantı olarak görmüyoruz, uzun zamana yayılan bir yol haritasının, tüm paydaşlarla birlikte hazırlanması için önemli bir başlangıç olarak görüyoruz” dedi.

 “HAREKÂT NADİREN PLANLANDIĞI ŞEKİLDE CEREYAN EDER”

Afet Sonrası Acil Beslenme İhtiyaçları ve Koordinasyon Panel ve Çalıştayı’nın, yaşanan depremlerden çıkarılacak dersler ve alınacak tedbirler üzerinde, Türkiye'nin gelecek depremlere hazırlanmasında ciddi katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Prof. Dr. Fahri Erenel, afetle mücadelede beslenme konusunda izlenecek yol haritasının, kısa adı TAMP olan ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ eklerinde mevcut olduğunu söyledi. Erenel, “Askerlikte bir söz vardır, harekât nadiren planlandığı şekilde cereyan eder. Gerek stoklama gerek yemek hizmetlerinin yerine getirilmesinde arama ve kurtarmada olduğu gibi TAMP’ın da işlevsiz kalabildiğini görebiliyoruz” diye konuştu.

Yedi yıla yakın da terörle mücadelede görev yaptığını, hazır gıdalar, mutfak kurulumu, sıcak su temini, sağlıklı tuvaletlerin kurulması, doğada yaşam ve olağanüstü hallerde insanların nasıl ayakta kalabileceği gibi konularda teori ve uygulama düzeyinde bilgi sahibi olduğunu söyleyen Erenel, izlenilmesi gereken programı anlattı.

DÖRT FARKLI ÇALIŞTAY İLE YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

Çevrim içi düzenlenen ve herkese açık olan Afet sonrası saha deneyimleri paneli ile başlayan etkinlik, insan kaynağı ve mutfak organizasyonları, mutfak altyapı ve donanım, gereksinimlere uygun beslenme ihtiyacı ve tedarik ve lojistik başlıklarından oluşan dört farklı grup çalışmasıyla son buldu.

Çalıştay sonucunda şu konulara değinildi

Deprem öncesinde hızlı reaksiyon verilmesi adına gıda mühendisi, şefler ve diyetisyenlerden oluşan bir çatı federasyonunun kurulması, ekiplerin görev tanımlarının yapılması ve afet/felaket dönemlerinde etkin olunması gerekliliği.

Depremden hemen sonra verilecek ilk refleksin oldukça önemli olduğu, bu aşamada insan kaynağının koordine edilmesi, özel gereksinimi olan kişiler dikkate alınarak, toplu yemek pişirme gereklilikleri ve afet bölgelerinde gönüllü mutfak ekiplerinin temel ihtiyaçları ve hizmetin sürekliliğinin sağlanması için yenilenme planlarının geliştirilmesi gerekliliği.

Gıda hijyeni, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilmesi, insan kaynağının görev dağılımı yapılması, kurulması gereken sahra ya da mobil mutfakların altyapı ve teknik özelliklerinin belirlenmesinin önemi.

Belirlenen mutfakların afet zamanları dışında, afet durumlarına hazır halde tutulması, depolama ihtiyaçlarının belirlenmesi, mutfakların enerji ve temiz su ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanması gerekliliği.

Afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarının mevsim koşulları göz önüne alınarak değerlendirilmesi, afet bölgesinde görev yapan arama-kurtarma personelinin ihtiyaçlarının karşılanması için yüksek kalorili besinlerin ve afet bölgesine gönderilecek öncelikli besin ve besin gruplarının belirlenmesi, bu besin gruplarında yer alan besinlerin listelenmesi gerekliliği.

Afet bölgesine intikal ettirilmesi gereken gıda ürünlerine ilişkin afet öncesi ve sonrası sürdürülebilir tedarik, elleçleme, nakliye hizmetlerinin belirlenmesi, gıda güvencesi ve beslenmeye duyarlı tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, mutfaklarda hazırlanan ürünlerin dağıtılması için ekipler kurulması gerekliliği.

Afet bölgelerine yardım amaçlı gönderilen temel gıdaların türü, paketlemeleri hakkında halkın ve ilgililerin bilgilendirilmesinin önemi.

Editör: Mehmet Günay