KÜN Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde, yerelde sağlıklı ve sürdürülebilir yöntemlerle yapılan tarımsal üretime destek vermek amacıyla, yöreye özgü üzüm çeşitlerinin ana tema olarak yer aldığı Toprak Ana Günü ve Yerli Malı Haftası etkinlikleri düzenlendi.

Etkinlikte misafirlere köftür, üzüm hoşafı ve odun ateşinde kaynatılan bulamaç ikram edildi. Kapadokya bölgesindeki kadın kooperatiflerinin de katıldığı etkinlikte yöresel ürünlerin tanıtımı yapıldı. Kapadokya Araştırmaları Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser, Toprak Ana Günü ve Yerli Malı Haftası’nın tarihçesini ve önemini anlatarak bu alanda bir farkındalık oluşturmak için iki ayrı konuya işaret etmek istediklerini belirtti.

Ünser, “Bu haftanın amacı, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemini vurgulamak, insanların parasını, malını, zamanını, sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına işaret etmek.  Bu yıl, geleneksel ve yerel yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden Slow Food Kapadokya’yla iş birliği içerisinde etkinliklerimizi düzenliyoruz.  10 Aralık günü aynı zamanda Slow Food’un kuruluş yıl dönümü ve İtalya’da ‘Toprak Ana’, orijinal ismiyle ‘Terra Madre’ olarak kutlanıyor. Biz, bu iki günü birlikte kutlamak istedik. Biliyorsunuz iklim değişikliği geleceğimizi tehdit ediyor ve bu tüm beslenme şeklimizi de etkiliyor, değiştiriyor, sürdürülebilir gıdayı öğrenmenin, öğretmenin önemi daha da iyi uygulanmaya başlanıyor ve daha iyi gıda sistemleri için harekete geçmenin hem ekosistem hem de kendi sağlığımız için olumlu değişiklik yarattığını düşünüyoruz. Etkinliğimizi Ürgüp Fabrika Yerleşkemizde yaparak hem fabrikamızın kimliğini yansıtmak hem de bağcılık ürünlerine yer vermek istedik.” dedi.

Eş zamanlı olarak KÜN Montessori Anaokulunda Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demirözer tarafından çocuklara geleneksel yoğurt mayalama tekniği anlatıldı ve KÜN idari bina yemekhanesinde öğrenciler ve öğretim elemanlarına yöresel lezzetler ikram edildi. Yemekte, Mustafapaşa köyünün Aynur Anne'si sunulan yemeklerin hikayelerini anlatarak öğrenciler ve öğretim elemanlarıyla sohbet etti.

Etkinlikler Mustafapaşa halk oyunları ekibinin folklor gösterileriyle tamamlandı.

1-207-13-22-664-15-1