Bu etkinlik Uluslararası İnsan Hakları Günü'ne ithaf edilmiştir, çünkü bilgi edinme hakkı en temel özgürlükler arasındadır.

Yönetim Kurulu Üyesi, Operasyonlardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Asel Uvalieva, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi'nin KAÇD'lerin geliştirilmesi ve kullanımında Kazakistan'da lider olduğunu belirtti. “Çalışanlarımız, uluslararası deneyimi de dikkate alarak, yerli ve yabancı öğretmen, bilim insanı ve tanınmış kişilerin 80'den fazla kursunun toplandığı uyarlanmış bir platform oluşturdu. MOOC gibi bir formun seçilmesi, tüm dijital araç paletini kullanan, serbestçe ölçeklenebilen, devasa modern pedagojik kavramlara olan talepten kaynaklanmaktadır”.

UNESCO Almatı Küme Ofisi Başkanı Magnus Magnusson, UNESCO Gazetecilik Gazeteciliği ve İletişim Bölümü'nün yeni girişimlerini çok takdir etti ve özellikle eğitim kurslarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) ile uyumlu olduğunu vurguladı: 4 - kaliteli eğitim, 5 - cinsiyet eşitliği, 13 - iklim değişikliği ile mücadele için acil eylem, 16 - barış, adalet ve güçlü kurumlar. Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı İşbirliği Dairesi İkinci Sekreteri Ardak Bekenova, kültürel mirasın korunduğu ve toplumlarda karşılıklı anlayışın inşa edildiği çok çeşitli UNESCO faaliyetlerini, ülkenin önde gelen üniversiteleriyle ortaklığı özetledi. ve bilgi açık tutulur. Projenin çalışma grubu, video dersler, testler, makaleler ve ek etkileşimli kaynaklar içeren yeni kurslar sundu. Yazarlar, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi'nin önde gelen öğretmenleridir: Doç.DR. E.Dudinova, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet sorununun medyada yer alması» kursunu oluşturdu, Doç.DR. A.Rozhkov "Gazetecilerin Güvenliğine ilişkin standart kurs", Doç.DR. M.Negizbaeva «İklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusunu kapsayan" kursu, Kıdemli Öğretim Görevlisi, PhD A.Skripnikova kursu "Çatışmaya duyarlı gazetecilik".

Proje lideri, Bölüm başkanı, Filoloji Doktoru N.Shyngysova, modüllerin temel içeriği BM ve UNESCO'nun uluslararası standartları aracılığıyla uygulandığından, KAÇD'lerin öğrencilerin yeterliliklerini geliştirmelerine ve pratik öneriler almalarına olanak tanıdığını açıkladı. Kurslar, Üniversite Akademik ve Dijital Yenilikler Ofisi'nin (danışman – Doç.DR.A.Musinova) aktif desteği ile hazırlanmıştır.

Almatı'daki UNESCO Küme Ofisi İletişim ve Bilgi Departmanı Başkanı Sergey Karpov, başta gazetecilik ve sosyal ağlar olmak üzere özgür kamu kurumlarını desteklemenin en önemli yolunun, özellikle gazetecilik ve sosyal ağlar, eğitim, öğretim, ülke üniversitelerinin en iyi öğretmenlerinin en iyi uluslararası deneyimlerine dayanan personel gelişimi.

Ohio Üniversitesi Gazetecilik Okulu Profesörü, Uluslararası Gazetecilik Enstitüsü Direktörü Jatin Srivastava, yeni eğitim biçimlerinin önemi, net bir anlayış ve uluslararası standartlara bağlılık ihtiyacı hakkında konuştu. Toplantı katılımcılarının sorularını yanıtlayan projelerin yazarları, KAÇD'ler ile klasik kurslar arasında önemli bir farka dikkat çekti: kapasite, görselleştirme, etkileşim.

Orta Asya ve Kafkasya ülkelerinden ortaklar platformun lansmanında güzel sözler söylediler. Önemli bir detay: Derslerin özetleri sekiz dile çevrilmiştir.

UNESCO Kürsülerinin rolü ve potansiyeli hakkındaki tartışmaya KazNU, Kazak-Alman Üniversitesi, R. Suleimenov'un adını taşıyan Doğu Araştırmaları Enstitüsü ve diğerlerinin temsilcileri katıldı.

Bölüm, platformu ilgili yeni kurslarla yenilemeyi planlıyor.

Nazgul Shyngyssova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Gazetecilik Fakültesi

UNESCO Gazeteciliği ve

İletişim Bölümü Başkanı

IMG-20221216-WA0018

Editör: Mehmet Günay