Nevşehir İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Yusuf Şahin, Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı işletmelerin ‘Yıllık İşletme Cetveli’ giriş işlemlerini tamamlamaları için 9 gün kaldığını duyurdu.
İl Müdürü Şahin, 20 Nisan Pazartesi günü itibarıyla Nevşehir’de Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı 879 işletmeden sadece 269 işletmenin yıllık işletme cetveli girişi yaptığı, kalan 610 işletmenin de son güne bırakmadan bir an önce yıllık işletme cetveli giriş işlemlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.
6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 2’nci Maddesi gereğince Sanayi işletmelerinin Sanayi siciline kayıt edilmesi ve sanayi sicil belgesi almalarının bir zorunluluk olduğunu belirten Şahin, “Sanayi Sicil Belgesi alan işletmeler aynı Kanunun 5’inci Maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde 30 Nisan tarihine kadar bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. İşletmelerin yıllık işletme cetvelini girebilmeleri için, PTT'den alınmış aktif Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) kaydının bulunması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca Müdür Şahin, yenilenen ve 15.04.2026 tarihinde yürürlüğe giren yeni Sanayi Sicil Tebliğine (SGM 2026/4) göre; Sanayi sicil belgesinin geçerliliği, işletme tarafından yıllık işletme cetveli verilmesine bağlandığını hatırlattı.
“SİSTEM 7 GÜN 24 SAAT AÇIK”
Belgenin sağladığı hak ve muafiyetlerden sadece geçerlilik tarihi güncel olan sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin faydalanacağını aktaran Şahin, “Yıllık işletme cetveli verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelerin sanayi sicil belgesinin geçerliliği olmayacaktır. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2025 yılına ait Yıllık İşletme Cetvellerini e- Devlet veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden http://sanayisicil.sanayi.gov.tr elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması adına son günlere bırakılmaması önem arz etmektedir. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir.” Şeklinde konuştu.
PARA CEZASI UYGULANACAK
Şahin bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2026 yılı için belirlenen 15 bin 29 TL İdari Para Cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2026 tarihine kadar 2025 yılı Yıllık İşletme Cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir.”
Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda İl Müdürlüğü Sanayi Sicil biriminden veya 444 61 00 nolu telefondan bilgi alabilecek.
Next




