Narin'in soruşturmasında 2 şüpheli daha gözaltına alındı Narin'in soruşturmasında 2 şüpheli daha gözaltına alındı

AHİKA Konferans Salonu'nda düzenlenen toplu açılış ve imza törenine Bakan Kacır’ın yanı sıra Nevşehir Valisi Ali Fidan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün ve Emre Çalışkan, MHP Nevşehir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, KOP Başkanı Murat Karakoyunlu, AHİKA Genel Sekreteri Bekir Varol, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran ve davetliler katıldı.

Whatsapp Image 2024 08 22 At 17.44.08 (3)

Burada konuşan Bakan Kacır, Yeni yatırımları Nevşehir ile buluşturmanın mutluluğu içinde olduklarını belirterek, “Nevşehir’imiz de Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değer sağlayan, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten en güçlü şekilde payını alıyor. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” şiarıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla, yerel ve bölgesel kalkınma projelerimizle Nevşehir için, Nevşehirliler için çalışıyoruz.” dedi.

“ŞEHRİMİZİN ÜRETİM VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME ALTYAPISINA SINIF ATLATTIK”

Son 22 yılda Nevşehir’i üretimle, istihdamla buluşturan 684 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini anlatan Kacır, “32,3 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. KOSGEB destek programlarımızla Nevşehir ekonomisinin lokomotifi konumundaki KOBİ’lerimize can suyu olduk. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde parmakla sayılacak kadar az sayıda KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden yararlanma imkanı bulmuştu. Biz bu sayıyı 760 milyon liranın üzerinde bir destekle 8 bin 200’e çıkardık. Nevşehir’imize kazandırdığımız 2 yeni organize sanayi bölgesi, 1 teknopark, 1 ArGe merkeziyle şehrimizin üretim ve teknoloji geliştirme altyapısına sınıf atlattık. TÜBİTAK destek programlarıyla 204 proje ve 319 bilim insanımıza sağladığımız 538 milyon lira destekle şehrimizin bilimsel araştırma kapasitesini güçlendirdik.” diye konuştu.

Gastronomi turizmiyle, yerel tatları ve lezzetleriyle de ünlü Nevşehir’in yöresel 9 lezzetini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticileri hem tüketiciyi hem de kültürü koruma altına aldıklarını kaydeden Bakan Kacır, AHİKA eliyle verilen destekleri şöyle anlattı: “Kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 195 projesine 500,9 milyon lira destek sağladık. KOP Bölge Kalkınma İdaremiz ile yine kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin toplam 111 projesine 749 milyon lira destek verdik.”

“ŞEHRİMİZİ İHYA ETMEK İÇİN KALKINMA VE BÜYÜMESİNE KATKI KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

AHİKA ve Bölge Kalkınma İdaresi ile Nevşehir ekonomisine önemli katkılar sunacak 11 projenin açılışının gerçekleştirildiğini aktaran Kacır, şunları söyledi: “Orta Anadolu’nun turizm başkenti Nevşehir’imizin turizm potansiyeline gerçekleştirdiğimiz altyapı yatırımları, renove çalışmaları, güzergâh düzenlemeleriyle katkı sağlıyoruz. Tarihi ve kültürel mirasımıza verdiğimiz önemle, şehrimizin kıymetli eserlerinin restorasyon çalışmalarını tamamlayarak yeniden ziyaretçilerin hizmetine açıyoruz.

Şehrimizin en uğrak noktalarının altyapı çalışmalarını, çevre düzenlemelerini gerçekleştirerek, bölgeyi ziyaret eden turistler için daha uygun rotalar haline getiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz eğitim programlarıyla, özellikle 18-29 yaş arası gençlerimizi iş gücüne kazandırıyoruz kırsal alanlarımızda tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin ürünlerini piyasa koşullarına uyumlu hâle getirerek üretimde standardı ve sürekliliği sağlıyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin ihtiyaç duyduğu altyapı, ekipman ve teknik desteği kendilerine veriyoruz.”

Nevşehir’i ihya etmek için her daim yeni projeler üretmeye, kalkınma ve büyümesine katkı koymaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Kacır, “İmzalarını attığımız KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülecek 3 proje de şehrimizin tarım ve hayvancılık ekosistemine kıymetli katkı sunacaktır. Nevşehir’e yaptığımız hizmetler, kazandırdığımız eserler gelecekte gerçekleştireceğimiz yeni hizmetlerin, eserlerin de adeta teminatıdır. Biz yeter ki bir olalım, iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım.” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 22 At 17.44.08 (2)

“SANAYİ SİCİL BİLGİ SİSTEMİNE KAYITLI 819 FİRMA VAR”

Nevşehir'deki sanayi ve istihdam verileriyle ilgili bilgiler veren Vali Fidan da, Nevşehir’de faaliyet gösteren Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı 819 firmada 8 bin 986 kişi, 13 adet küçük sanayi sitesinde 4 bin 345 kişi, pomza ve madencilik alanında faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerde ise yaklaşık 5 bin 300 kişi istihdam edildiğini söyledi.

Nevşehir OSB’de 85 hektar alanda 77 sanayi parselinde 54 firmanın faaliyet gösterdiğini ve yüzde 100 doluluk oranına sahip olduğunu belirten Fidan, “Nevşehir Acıgöl OSB’de 1. etapta 78 hektar alanda yer alan 46 adet sanayi parselinin tamamının tahsisi yapılmıştır. 31 firma üretim faaliyetine devam etmekte olup, 850 kişi istihdam edilmektedir. 10 parselde fabrika yapımı, 5 parselde ise proje çalışmaları devam etmektedir. Acıgöl OSB 2. etap 78 hektar alanda alt yapı çalışmaları ve 512 hektar alanda ise genişleme çalışmaları yürütülmektedir. Avanos Kapadokya OSB 64,4 hektar alana sahip olup, yer seçimi işlemleri tamamlanmış ve tüzel kişilik kazanmıştır. Kamulaştırma süreci devam etmektedir. Bölge faaliyete geçtiğinde yaklaşık 1000 kişilik istihdam öngörülmektedir. 122,7 hektar alanda OSB kurulması için bakanlığımıza başvuru yapılmış olup yer seçimi aşamasına gelinmiştir. Kozaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB 135,2 hektar alana sahiptir. Kuruluş işlemleri tamamlanmıştır. 46 sera parseli ve 16 sanayi parseli yer almaktadır. Parsel tahsislerinde son aşamaya gelinmiş olup, bölge faaliyete geçtiğinde yaklaşık 1500 kişilik istihdam öngörülmektedir.” dedi.

“AHİKA NEVŞEHİR’DE 511 MİLYON 659 BİN TL DESTEK SAĞLADI”

Vali Fidan, AHİKA’nın Nevşehir’de bugüne kadar kamu kurumlarının, mahalli idarelerinin, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının 218 projesine 511 milyon 659 bin TL destek sağladığını belirtti.

Ajans koordinasyonunda yürütülen çalışmaların sonucunda Nevşehir’in gastronomi temasında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Ulusal Listesi’ne dahil edilen 6. şehir olduğunu söyleyen Fidan konuşmasına şöyle devam etti:  “KOP projeleri çerçevesinde bugüne kadar Nevşehir’de 113 proje uygulanmış ve bu projelerle toplamda yaklaşık 748 milyon TL destek sağlanmıştır. Bu destekler, kırsal kalkınmanın desteklenmesi, tarımsal verimliliğin artırılması ve tarımsal ürünlerin sanayi ile entegrasyonunun sağlanması açısından kritik öneme sahiptir. KOSGEB tarafından sağlanan destekler, Nevşehir’deki girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin büyümesine, yenilikçi projelerini hayata geçirmelerine ve ilimizin ekonomik yapısına güç katmalarına öncülük etmektedir.  Nevşehir ilimizde KOSGEB’e kayıtlı 9 bin 822 işletme, şehrimizin ekonomisine dinamizm kazandırmakta ve yerel kalkınmanın öncüsü olmaktadır.  1997 yılında kurulan KOSGEB Nevşehir Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana 8 bin 257 işletmeye toplam 775 milyon 547 bin TL destek vermiştir. 2024 yılı içerisinde desteklenen işletmelere toplam 6 milyon 754 bin TL destek ödemesi yapılmış, 487 işletmemize saha ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ta ise 46 firma ile yüzde 88 doluluk oranına ulaşılmıştır.”

Kacır, konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte AHİKA ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen 11 projenin açılışını gerçekleştirerek, KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından kentte hayata geçirilecek 3 projenin de imza törenine katıldı.

Whatsapp Image 2024 08 22 At 17.44.08 (4)Whatsapp Image 2024 08 22 At 17.44.09

Muhabir: RAVZA NUR BAYDEMİR - MEHMET GÜNAY