Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2022 Eylül-Kasım dönemi kuraklık haritasına göre, Orta Anadolu'da Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir "şiddetli kurak", Nevşehir ise "orta şiddette kurak" iller arasında yer alıyor.

NEVŞEHİR'DE DE KURAKLIK ETKİLİ OLUYOR

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya, toprağın yeterli yağışı almaması halinde il genelindeki kuraklık riskinin daha da artabileceğine dikkati çekti.

Arpa, çavdar, buğday gibi ürünlerin çimlenmesinde sıkıntı yaşandığına değinen Kaya, "İnşallah bundan sonraki süreçte yağış olur yoksa ürünlerde verim kaybı olur. Arz, talebi karşılamayacağından tüketiciye de olumsuz yansıma olur. 2023 yılında ülkemiz ve tüm çiftçiler adına yağışlı bereketli bir yıl olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Patates üreticisi Hacı Metin Süt de yörede kuraklık boyutunun artmaya devam ettiğini, son aylarda aralıklarla etkili olan yağışların istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Yağışsız geçen sürecin tarımda rekolteyi olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Süt, "Üretim sürecinden hasat sürecine kadar her zaman suya ihtiyaç duyulmaktadır ve suya sıkışan ürünler hastalığa karşı dayanıksız duruma düşer. Nisan ve mayıs ayına kadar kar yağışı ve ardından ilkbahar yağmurları olursa istenilen talep karşılanabilir." diye konuştu.

Editör: Alpaslan Körükcü