Avanos-Gülşehir yolu üzerindeki araziye kurulan fuar alanında patates tohumu, zirai ilaç ve gübre firmaları tanıtım gerçekleştiriyor.

Firmalarla çiftçiler fuarda buluşarak bilgi alışverişinde bulunuyor.

Nevşehir’den fuara katılan Hakan Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve ziraat mühendisi Oğuzhan Güney, fuarın Nevşehir firmaları için önemli olduğunu söyledi.

Yoğun bir katılım olduğunu kaydeden Güney, “Hem Nevşehir’i tanıtmış oluyoruz, hem de patatesin başkenti olan Nevşehir’de patatesin önemini burada göstermiş oluyoruz.” dedi.

Nevşehir’in patates konusunda Türkiye’nin önemli illerinden olduğunu belirten Güney, “Biz Hakan Gıda olarak ve diğer patates üretici firmalar ve çiftçiler Nevşehir'deki doğal soğuk hava depolarında depoluyoruz. Sadece Nevşehir'de üretilen değil Türkiye'de üretilen bütün patateslerin depolaması Nevşehir'de yapılıyor. Bu da Nevşehir’i önemli bir konum haline getiriyor.” diye konuştu.

“FİRMALARIN KENDİLERİNE ÇÖZÜM BULABİLECEKLERİ BİR ORTAM YARATILMIŞ”

Gözde Zirai Pazarlama Müdürü Hacı Metin Süt de yeni ve sürdürülebilir çeşitler nedeniyle fuarın önemli olduğunu kaydetti.

Nevşehir’deki patates üretim oranının azaldığını ve bu fuarda buna çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade eden Süt, “Nevşehir’de bundan 10 - 15 yıl önceki patates yetiştirme konusundaki fazlalığıyla, kapasitesiyle bugünkü aynı değil. Nedeni de, bölgelerde kanser oranı fazla, yasaklı bölgeler fazla. Bu fuarda buralara çözüm bulacaklarına inanıyoruz. Kansere dayanıklı çeşitlerimiz var firma olarak. Bunun yanı sıra daha sürdürülebilir ve daha gelecek vadeden yöntemlerle üretim yapabilme potansiyeline sahip ürünler var burada. Makineler olsun, ilaç firmaları olsun. Burada patates üreten firmaların, aynı zamanda Nevşehir'de bulunan firmaların kendilerine çözüm bulabilecekleri bir ortam yaratılmış durumda.” diye konuştu.

Çiftçilerin ve mühendislerin fuarda bilgi alışverişi yaptığını belirten Süt, “Konuşmadığımız sürece tartışmadığımız sürece hiçbir çözüm bulamayız. Burada da konuşup, tartışabileceğimiz bir ortam yaratılmış durumda. Şu anki katılım oranı da çok güzel görünüyor. Nevşehir halkının patatese her zaman ilgi duyduğunu biliyorduk ama bu kadar beklemiyorduk, güzel bir katılım var.” dedi.

“NEVŞEHİR TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Nevşehir’in patates konusunda Türkiye için çok önemli bir il olduğunu vurgulayan Süt, şöyle konuştu: “Patates Türkiye’de Nevşehir bölgesinde anılır. Bunun nedenine gelince, patates burada en çok üretim yapılan yer olduğu için değil. Tamam daha yıllar önce Türkiye'de en çok patates üretilen bölge Nevşehir'di fakat çok hor kullanılan tarlalar, topraklar var. Bu yüzden işte yasaklanan topraklar var.

Bu gitgide azalmış fakat buradaki doğal patates soğuk hava depoları durumu değiştirmiş durumda. Farklı bölgelerde yani buraya çok uzak bölgelerde de ekim yapsanız yine depolama için tohumlarımızı, patateslerimizi, yemeklik patateslerimizi aynı zamanda sanayilik patateslerimizi saklamak için ne olursa olsun Nevşehir'e getiriyorsunuz çünkü doğal soğuk hava depoları buralarda.

Buradan da Türkiye'nin birçok bölgesine gidiyor ve Türkiye'nin yüzde 40’lık patates ihtiyacını saklayacak depo yatırımı var burada. Yaklaşık 2 milyon tona yakın bir alan var.”

“DAHA İYİ BİLGİ ALIŞVERİŞİ OLUYOR”

Umut Tohumculuk Genel Müdür Yardımcısı Sezin Karabacak da patatesin Nevşehir’de hem üretildiği hem de depolandığı için fuarın da burada yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Karabacak, fuarın 2 kez Konya’da yapıldığını ancak Nevşehir’de yapılmasının hem yerli katılımcıları hem de yabancı katılımcıları memnun ettiğini söyledi.

Fuarın çok güzel geçtiğini belirten Karabacak, şunları söyledi: “Konya'dan çok daha güzel geçiyor. Şu an asıl merkezindeki insanlara hitap ettiği için yerli halkımızın bile gelmesi bizi çok mutlu etti. Daha iyi bilgi alışverişi oluyor. Tohumda maalesef bir kanser hastalığı var. Bu kötü tohumların kullanılmasından kaynaklı bir hastalık ve Nevşehir'de şu an bu patatesimiz ekilemiyor. Şu an bence onun bilincine de varılması amacıyla tohum şirketleri burada çalışıyor. Onun için bence çiftçilerimiz şu an hep tohumları soruyorlar. Klasik tohumların haricinde başka tohumların olduğunu da görme imkanı sağladılar.”

Editör: İsmail Irmak