NEVÜ Rektör Yardımcısı Akın ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Dinçer’in de aralarında bulunduğu Abdullah Gül Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 5 kişilik araştırmacı grup, TÜBİTAK 1002-C projeleri kapsamında desteklenen “Maraş 7,7 ve 7,6 Depremleri Sonrası Yerinde Depreme Dayalı Kaya Düşmesi Olan Alanların Belirlenmesi” isimli proje kapsamında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin tetiklediği ulaşım güzergahları ile yerleşim yerlerine zarar veren kaya düşmeleri ve heyelanların incelenmesi için deprem bölgesinde teknik çalışmalarda bulundu.

Akın, Dinçer ve diğer üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan araştırmacı grup yaklaşık 5 gün boyunca Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis illerinde ve bu illere bağlı birçok yerleşim yerinde yapılan teknik incelemeler sırasında depremin neden olduğu zemin sıvılaşmalarına bağlı olarak gelişen yapısal hasarları da inceledi.

NEVÜ’den depremde hasar gören tarihi yapılarda üç boyutlu modelleme çalışması NEVÜ’den depremde hasar gören tarihi yapılarda üç boyutlu modelleme çalışması

Akın ve beraberindeki araştırmacı öğretim üyelerinden oluşan grup teknik incelemelerini proje raporuna dönüştürüleceği bu çalışma sonucunda, Kahramanmaraş depremlerinin bölgede çok büyük ölçekte yapısal yıkıma ve hasara neden olmasının yanı sıra, çok sayıda alanda kaya düşmeleri ve heyelanları da tetiklediğini ve bu kütle hareketlerinin ulaşım güzergahlarına zarar verdiğini belirledi.

TÜBİTAK BAŞKANINA BİLGİ VERDİLER

Deprem bölgelerini ziyaret ederek incelemeler gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK yetkilileri, bölgede bulunan teknik ekiple bir araya gelerek bölgedeki depremler sonrasında oluşan kaya düşmeleri,  kütle hareketleri ve zemin sıvılaşmaları ile sıvılaşmanın neden olduğu bina hasarları konusunda bilgi aldı.