NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Dinçer, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, “Depremin hemen ardından bizden valilikler aracılığıyla bilirkişi istendi. Teknik personellerimiz sahada hasar tespiti konusunda destek verdiler. Akademisyenlerimiz alanda bulunan bilim insanlarının arazi çalışmalarına destek sunan ‘TUBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ kapsamında incelemede bulundular. Bugün akademisyenlerimiz bu çalışmanın bazı boyutlarını sizlerle paylaşacaklar. Çalışma sonuçlarının bilim dünyasına faydalı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı ise, “Kahramanmaraş depremlerinin hemen sonrasında Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından bölgede jeolojik ve zemin koşullarının yapı hasarına etkisinin ve depremin tetiklediği kaya düşmesi ve heyelanlar gibi kütle hareketlerinin araştırılması yönünde arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu tür etkinliklerin önümüzdeki muhtemel depremler için çalışmalarımızı yoğunlaştırıp deprem riskine karşılık önlemlerimizi alma konusunda hızlı hareket etme kabiliyetimizi geliştireceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Konferans, Prof. Dr. İsmail Dinçer’in “Türkiye’nin Deprem Tehlikesi ve Nevşehir’e Genel Bir Bakış” sunumuyla başladı.

Türkiye'nin güncel aktif fay haritalarında 326 adet tekli fay, fay zonu veya sistemi bulunduğunu belirten Dinçer, “Nevşehir il merkezi ve ilçelerini etkileyebilecek özellikte toplam 19 adet aktif fay zonu bulunmaktadır. Bu faylardan her birinin tek başına Mw 5,94 – 7,19 arasında deprem üretme potansiyelleri söz konusudur. Nevşehir ve özellikle kuzeyde yer alan ilçeleri için en tehlikeli fay Gümüşkent Fayı’dır. Gümüşkent fayı üzerinde yürütülmüş herhangi bir paleosismoloji çalışması bulunmadığı için, deprem tekrarlanma aralığı, son depremden günümüze kadar geçen süre, fayın yıllık kayma hızı ve üzerinde biriken yamulma enerjisi gibi depremsellik analizlerine temel teşkil edecek veri bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.

NEVÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mutluhan Akın, TÜBİTAK 1002-C projeleri kapsamında desteklenen “Kahramanmaraş 7.7 ve 7.6 Depremleri Sonrası Yerinde Depreme Dayalı Kaya Düşmesi Olan Alanların Belirlenmesi” isimli proje kapsamında deprem bölgesinde yürüttükleri teknik çalışmalar sonunda elde ettikleri veriler ile gözlemlerini katılımcılar ile paylaştı.

Akın şunları kaydetti; “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrasında büyük kayıplarımız ve acılarımız oldu. Ayrıca depremin tetiklediği 2 bin 826 kütle hareketleri dediğimiz heyelanlar sonunda da 92 kişi hayatını kaybetti. Yaşadığımız depremlerde can ve mal kaybının ana sebeplerine zemin koşulları açısından baktığımızda aktif fay hatları üzerinde ve çok yakınında yoğunlaşma, sıvılaşma potansiyeli yüksek zeminlerde gerekli önlemler alınmadan yapılaşma ve ikinci olaylar dediğimiz heyelan ve kaya düşmesi etkisi altındaki alanlardaki yapılaşmalardan kaynaklandığını görüyoruz.”

Konferans soru-cevap bölümünden sonra Prof. Dr. Akın ve Prof. Dr. Dinçer’e teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi. HABER MERKEZİ

07-724-2

Editör: Mehmet Günay