TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Programı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilgili bakanlar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversite rektörleri, büyükelçiler ve davetliler katıldı.

“BU SENE 57 BİLİM İNSANIMIZ İKİ KURUMUMUZUN ÖDÜLLERİNE LAYIK GÖRÜLDÜ”

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜBA ve TÜBİTAK'ın 2022 yılı ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarımızı çığır açıcı çalışmalarından ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Başvuruların titizlikle değerlendirilmesiyle bu sene 57 bilim insanımız 2 kurumumuzun ödüllerine layık görüldü. Uluslararası TÜBA Akademi Ödüllerinde fen ve mühendislik bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ile sağlık ve yaşam bilimleri kategorilerinde 3 ödül takdim edeceğiz. Böylece TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 25'e yükseldi.

Üstün başarılı genç bilim insanlarının ödüllendirildiği TÜBA GEBİP ödüllerini 22 farklı üniversite ve kurumdan 34 genç bilim insanımıza vereceğiz. Bugüne kadar TÜBA GEBİP ödülü kazanan bilim insanı sayısı da 610'a ulaştı. Bilimsel telif eser ödüllerinde 7 Türkçe bilimsel telif eser, 6 TÜBA TESEP ödülüne layık görüldü.

Bu alanda da şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı 226'ya çıktı. TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 12 farklı üniversiteden bilim insanımıza 2 bilim ödülü, 1 hizmet ödülü ve 11 teşvik ödülü takdim edeceğiz. Bu ödüllerin ilk kez verildiği 1966 yılından bugüne kadar 184 bilim ödülü, 19 özel ödül, 88 hizmet ödülü, 547 teşvik ödülü ve 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü dahil olmak üzere toplam 839 bilim insanı ödüllendirildi” dedi.

“BİLİM EKOSİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR, BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRİYORUZ”

Genç beyinlerin kendilerini geliştirmesi için TÜBİTAK aracılığıyla önemli adımlar atıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece kendi gençlerimizin yurt dışında bilgi ve tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor, Türkiye'yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiğimiz programlarla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz” ifadelerini kullandı.

"TEKNOFEST KUŞAĞINA GÜVENİYORUZ"

Bilime ve teknolojiye yaptıkları yatırımların meyvelerini toplamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilim ve Teknoloji çalışmalarında önemli bir durgunluk yaşadık. Yeniden şahlanışa geçiyoruz. Allah'ın izniyle bu coğrafya bilimin ve teknolojinin merkezlerinden biri olacaktır. Çünkü TEKNOFEST kuşağına güveniyoruz. Gençler birçok şeyi başararak yarınlara hazırlanıyor” dedi.

Program, TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri’ni kazanan bilim insanlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllerinin takdimiyle sona erdi.

5-64-93-191-67