NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Mirası Dergisi’nin ilk sayısının martta yayınladıklarını söyledi.

Aktekin, “Derginin 2. sayısı için ilk sayıda olduğu gibi Kapadokya mirasında önemli değerlere yer verirken, özel bir dosya konusuna da odaklanacağız. Bu çerçevede 2. sayının dosya konusunu bölgenin kolektif hafızasında vazgeçilmez bir yeri olan “Kapadokya Çanak ve Çömleği” oluşturacaktır. Kapadokya Mirası Dergisi, Kapadokya bölgemiz ve Nevşehir’imizin  kent belleğini oluşturan doğal ve kültürel mirasını, kolektif hafızasındaki gelenek, görenek ve edimleri, uzak ve yakın geçmişinin somut mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini konu alan entelektüel ve güncel yazıları ile önemli bir işlevi yerine getirmektedir.” diye konuştu.

YILDA İKİ KEZ YAYINLANIYOR

Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin yılda iki kez yayınlandığını, ilgili mercilere ve hedef kitlelere dağıtımının kapsamlı şekilde yapıldığını belirten Rektör Aktekin, “Dergimizin dosya konusu olan "Çanak ve Çömlek" yapımı Kapadokya'da binlerce yıldan beri süren bir gelenektir. Toprak ve çamurun insanın elinde biçimlenmesi Anadolu’da dokuz bin yıl öncesine kadar uzanır. Tarih öncesi devirlerde avcı toplayıcı toplumlar tarafından yapıldığı bilinen çanak çömlek, insanoğlunun yerleşik hayata ve tarıma geçişiyle şüphesiz günlük ihtiyaçları karşılamak, üretilenleri saklamak ve hayatın idamesini kolaylaştırmak için kullanılmıştır. Önceleri insanın çanak çömlekle kurduğu ilişki her ne kadar işlevsellik üzerine inşa edilmiş olsa da bugünkü arkeolojik veriler üretimin başlangıcından itibaren estetik kaygısını da işaret ediyor.

Zamana ve mekâna göre farklı şekiller almış çanak ve çömleğin yolculuğu, onu üreten insan topluluklarının özelliklerini, alışkanlıklarını, geleneklerini bugün bize anlatan bir hikayeler bütünüdür. Neticede üretildiği zamanın ruhunu yansıtan somut birer tarihi ve kültürel mirasa dönüşmüş çanak çömlek aslında insanı anlatır bize.

Anadolu coğrafyasında bu mirasın en zengin örneklerine rastlanabilecek yerlerden biri olan Kapadokya ve bilhassa antik ismi Venessa olan Avanos Hititlerden bu yana kesintisiz olarak çanak ve çömlek üretiminin yapıldığı, bugün seramikle özdeşleşmiş bir merkez olarak öne çıkar. Modern üretim tarzıyla birlikte geleneksel yöntemlerin de devam ettirildiği Avanos’ta yer alan pek çok atölye, şüphesiz geçmiş ve bugün arasında kültürel bir köprü işlevini de üstlenmekte; bölge insanının yaşam tarzını, kültürünü ve estetik anlayışını yansıtmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

REKTÖR AKTEKİN’DEN ARAŞTIRMACILARA ÇAĞRI

Kapadokya Mirası Dergisinin 2. sayısında yayınlanmak üzere araştırmacılardan özgün çalışmalarını göndermeleri çağrısında da bulunan Rektör Aktekin, şunları söyledi, “Bu kapsamda, siz değerli araştırmacıların, Kapadokya Mirası Dergimizin 2. sayısında yayınlanmak üzere; Kapadokya’nın Doğal ve Kültürel Mirasıyla ilgili yazıların yanı sıra dosya konusu olan “Kapadokya Çanak ve Çömleği”ne ilişkin özgün yazılarınızla da katılımlarınızdan onur ve mutluluk duyarız.” HABER MERKEZİ

arka_kapak

on_kapak

Editör: Mehmet Günay