Belediye Başkan adayı Savran, toplantıda altyapıdan üstyapıya, çevre ve geri dönüşümden spora, eğitimden ulaşıma kadar hayata geçirilmesi planlanan projeleri kamuoyu ile paylaştı.

Bir istifa daha geldi Bir istifa daha geldi

Sosyal konut projesi, yeni sanayi sitesi, kanser hastalarını tedavisi için Kayseri’ye ulaşım ve yeni doğanlara mama ve bez desteği gibi önemli projeleri hayata geçireceklerini ve tarım, spor, eğitim ve turizm alanlarında önemli yatırımlar yapacaklarını kaydeden Savran, Nevşehir’in her anlamda gelişimini çok önemsediklerini söyledi.

22 yıllık AK Parti iktidarında sosyal konut anlamında çok büyük atılımlar yaptıklarını aktaran Savran, “TOKİ aracılığıyla özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza konutlar yapıldı ve kazandırıldı. Nevşehir'de de TOKİ'nin yapacağı konutlar var. Biz belediye olarak sadece TOKİ'yle kalmayalım dedik. Özellikle son dönemde kiraların da aşırı artması nedeniyle ev sahibi olmak çok çok önemli. Biz kat karşılığı ihale yöntemini geliştirdik. Belediyemizde daha önce hiç yapılmamış. Belediye tarihinde ilk defa bu yöntemi ortaya koyduk ve halihazırda 40 dairelik bir arsamızı kat karşılığı ihaleye verdik. Önümüzdeki birkaç ay içinde havalar düzelir düzelmez ilk olarak bu inşaat başlayacak.” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAKLAR”

Bu projenin Nevşehir Belediyesi tarihinde ilk defa yapılan bir proje olduğunu belirten Savran, “Yani belediye tıpkı bir kişi gibi kendine ait olan arsayı bir müteahhit firmaya ihale etti ve bunu kat karşılığı olarak oradan daire alacak. Hem evler bittiğinde toplam maliyetine bakıldığında daha fazla bir gelir elde etmiş olacak. Tabi biz gelir kısmına çok bakmıyoruz. En önemlisi belediyemize ait evler olacak. Bu evlerin bir kısmını özellikle kentsel dönüşümde kira desteği olarak kullanacağız. Yani kentsel dönüşüm bölgesinde oturan vatandaşlarımıza sırasıyla kiralayarak, olabilecek en düşük kira ücretleriyle kiralayarak kentsel dönüşümde kullanacağız ve büyük bir kısmını da hem uzun vadeli hem de mümkün olduğunca düşük taksitlerle satışını gerçekleştireceğiz. Böylece vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacaklar. İlk etapta belediyemize ait arsaları inceledik. İlk etapta 500 daha sonra da 1500’e kadar daire çıkarabileceğimizi gördük. Bu Nevşehir'de konut rezervi için önemli bir sayı. Yine TOKİ'nin Nevşehir merkezde iki yüz konutluk bir sosyal konut projesi var. O da devam ediyor.” diye konuştu.

“NEVŞEHİR BELEDİYE OLARAK SOSYAL KONUT PROJESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Savran, Nevşehir Belediye olarak sosyal konut projesini çok önemsediklerini vurgulayarak, “İnşallah ilk etapta 500 tane, sonra toplamda 1500 tane konutu, Nevşehir konut rezervine kazandıracağız ve bu konutların tamamını imkanları sınırlı olan, hem kentsel dönüşüm bölgesinde yaşayan, hem de şehir kirada olan, ev sahibi olmayan vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Sosyal belediyecilik anlamında Nevşehir'de tarihinde yapılmış en büyük proje. Toplam maliyetini, toplam değerini düşündüğünüzde milyonlarca liraya tekabül ediyor. Bunun en güzel yanı da piyasa dinamikleriyle yapacağız yani devletten ve belediyemizden herhangi bir para harcanmasına gerek kalmadan arsalarımızı kullanarak kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR ZAMAN ŞU TARİHTE TEMEL ATILIYOR DEMEDİM”

Savran, dükkân sahiplerinin akla sığmayacak tavırları nedeniyle, sanayici esnafına karşı enflasyonun çok çok üzerinde artış taleplerinin olduğunu da belirtti.

Sanayici esnafının bu durum karşısında zor durumda olduğunu söyleyen Savran, “Bu durumu bir an önce sona erdirmek için zaten 3 yıldır üzerinde çalıştığımız ilk önce 18’nci maddeyi uygulayarak belediye ve hazineye ait arazileri bir araya toplayarak yaklaşık 11 ay önce arsaların 18'inin bittiğini ilan etmiştik. Alt yapısının yapılmaya başlandığını yani ana hattan dükkanların yapılacağı arsa bölgesine doğru alt yapının başlayacağını söylemiştik ve başladık bir kısmını yaptık. En önemlisi de bu dükkanların yapılması. Hiçbir zaman şu tarihte temel atılıyor demedim, şu tarihte temel atılıyor deyip aradan belirli bir süre geçtikten sonra biz arsaları ortaya çıkartıp bu sanayi projesini yapılabilir hale getirdikten sonra temel için tarih verenler yapılabilir bir proje olmadığını gördük vazgeçtik dediler. Hiçbir zaman temel atılıyor demedik. Ben 11 ay önce söylediğim sözlerin yine arkasındayım. Ben o gün aynen şunu söyledim; sanayi dükkanları 112 bin metrekare 350 dükkan 348 dükkan yapılacak şekilde bir araya getirildi. Alt yapısıyla ilgili çalışmaları başlatıyoruz dedik ve hemen de yola koyulduk.”

“KASAMIZDA 59 MİLYON LİRA PARAMIZ VAR”

Belediyenin kasasında 59 milyon lira olduğunu söyleyen Başkan Savran, şöyle devam etti: “59 milyon paramız var.  Kredi borcumuz var. Bazıları tablo yayınlıyor. Bu tabloda ne hikmetse bizim dönemimizdeki kredi borçları gösteriliyor, vadesi gelmemiş borçlar gösteriliyor, kendi dönemindeki vadesi gelmemiş borçlar gösterilmiyor. Vadesi gelmemiş borçları çıkarttığımız zaman belediyemiz artı 59 milyonda. Artı 10-12 milyon lira ile almıştık. Ama vadesi gelmemiş birçok borç vardı, vadesi gelmiş ödenmemiş de birçok borç vardı. Bizim piyasaya vadesi gelmiş 1 kuruş borcumuz yok.”

“YENİ DOĞAN BEBEKLERE 1 YIL DESTEK”

Yeni doğanlara paket desteğinin süresini uzatacaklarını kaydeden Başkan Savran, “Destek veriyorduk. Bu pakete ek olarak bebeğe bez ve mama desteği sağlayacağız. İhtiyaç sahibi olan aileleri titizlikle inceleyerek ona göre yapacağız.

“KRONİK HASTALARA KAYSERİ’YE GİTMESİ İÇİN SERVİS HİZMETİ VERİLECEK”

Kronik hastalara servis hizmeti vereceklerini ifade eden Savran, “Şehrimizde kanser tedavisi alan hastalarımızın kemoterapi ve radyoterapi için Kayseri’ye gitmesi gerekiyor. Onlar için de ücretsiz servis sağlayacağız. Ailelerimizi belirleyerek gidecekleri tarihlerde götürüp getirmek üzere belediyemiz ulaştırma imkanı sağlayacak. Kronik hastalığı olan, belirli aralıklarla gitmek zorunda olan ve imkanı olmayan vatandaşlarımıza destek olmak için böyle bir proje geliştirdik.” diye konuştu.

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR - MEHMET GÜNAY