Söz konusu sağlık sigortaları olduğu zaman özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki fark genellikle merak edilmekte ve bazen de karıştırılmaktadır. En basit haliyle bakacak olursak özel sağlık sigortası, teminatınız dahilindeki sağlık giderlerine belirli bir oranda katılım sağlamanız gereken bir sigorta türüdür.  SGK'lı olmadan da faydalanmanız mümkündür. Öte yandan tamamlayıcı sağlık sigortası SGK'lı olma şartı arar ve sadece SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir. Şimdi gelin, özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki fark nedir, yakından bakalım.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Sağlık hizmeti almak için ziyaret ettikleri hastanede ek ücret ödemek istemeyen hastaların yararlandığı tamamlayıcı sağlık sigortası, kapsamı dahilinde sadece SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde TSS sahibi kişiler, SGK'lı olma şartıyla muayene olabilir, tetkik ve tahlillerini gerçekleştirebilir ve ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine sahip olabilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortasından SGK'ya bağlı işçiler, Bağkurlular ve memurlar yararlanabilir; ancak SGK’lı olmayan bireylerin tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırması mümkün değildir. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ayakta tedavi teminatları ve yatarak tedavi teminatları yer alır; bu bağlamda muayene, tahlil, tetkik ve küçük cerrahi müdahaleler ile ameliyat, diyaliz, oda ve refakatçi gibi hizmetler de TSS'ye dahil edilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerini ek teminatlar ve farklı paketler satın alarak genişletmek ve sizin için en iyi tamamlayıcı sağlık sigortasını oluşturmak da mümkündür.

Özel Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Özel sağlık sigortası, beklenmedik bir hastalık ya da kaza sonrası yaşanması muhtemel sağlık sorunlarına karşı, ortaya çıkabilecek sağlık masraflarının karşılanmasını güvence altına alan bir sigorta türüdür. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarında kişinin sağlığına geri kavuşması için gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin alınmasını sağlayan sigorta türü olarak da tanımlanabilir. ÖSS, tedavi süreci boyunca tedavi masraf ve giderlerinin kişi zorlanmadan karşılanabilmesini hedefler. Özel sağlık sigortası yaptırmak için SGK'lı olma şartı aranmaz, kapsamı da genel ve özel şartlar doğrultusunda genişletilerek farklılaştırılabilir, böylece kişi kendisi için en iyi özel sağlık sigortası paketini oluşturma şansı elde eder. Özel sağlık sigortası, yine bu özel şartlar kapsamında ilgili teminatların yer alması durumunda yurt dışında dahi rahatlıkla kullanılabilir. Kişide sonradan oluşan, sigortayı yaptırdığı sırada mevcut olmayan tüm hastalıklar özel sağlık sigortası kapsamına dahil edilirken daha önceden belli olan hastalıklara dair tüm masraflar sigorta kapsamı dışında tutulur.

Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

En temel haliyle tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası farkı listesini şu şekilde sıralamak mümkündür:

·         Özel sağlık sigortasının hastane ağı tamamlayıcı sağlık sigortasına göre biraz daha geniştir.

·          Özel sağlık sigortası, anlaşmalı kurumlar bulunduğu zaman yurt dışında da geçerli olur, ancak tamamlayıcı sağlık sigortasından yurt dışında faydalanmak mümkün değildir.

·         Tamamlayıcı sağlık sigortasında muayene, tetkik ve tahlil dahil olmak üzere tüm sağlık işlemleri sırasında tek seferde ödenmesi gereken katılım ücreti 15 TL'dir ancak özel sağlık sigortasında bu ücret, teminatlarda belirtilen oranlarda karşılanır ve kalan ücretin kişinin kendisi tarafından ödenmesi beklenir. Örneğin çoğu özel sağlık sigortasının ayakta teminatı çerçevesinde karşıladığı oran genellikle yüzde 80'dir. Kalan %20’lik kısmı sigortalı öder.

·         Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanmak için SGK'lı olma şartı aranır ancak özel sağlık sigortasında böyle bir şart yoktur.

·         Tamamlayıcı sağlık sigortası prim ödemeleri genellikle özel sağlık sigortası prim ödemelerine göre daha düşüktür.

Özel Sağlık Sigortası mı, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası mı?

Özel sağlık sigortası tamamlayıcı farkına aşina olduktan sonra ikisi arasında seçim yapmak daha kolay hale gelecektir. SGK güvenceniz varsa ve özel sağlık kurumlarından da hizmet alma seçeneğine sahip istiyorsanız ancak bunun için bütçenizi gereğinden fazla zorlamak istemiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası sizin için daha doğru bir alternatif olabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasının geçtiği anlaşmalı kurum sayısı da özel sağlık sigortası anlaşmalı kurum sayısına yakındır ve bu ağ giderek genişleyerek TSS geçen hastane sayısı sürekli olarak artmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası prim ödemeleri genellikle özel sağlık sigortası prim ödemelerine göre neredeyse 3-4 kat kadar daha düşüktür. Özel sağlık sigortası teminatlarında aynı zamanda ambulans hizmeti ve ömür boyu yenileme garantisi de bulunur. Bunlara ek olarak da devlet hastanelerinde karşılaşılması muhtemel olan sıra bekleme ve muayene ya da tedavi için çok önceden randevu alma gibi problemlerle tamamlayıcı sağlık sigortasının geçtiği özel sağlık kurumlarında karşılaşılmaz. Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farkları karşılaştırarak sizin için en doğru sigorta türüne karar verebilir ve poliçenizi satın alabilirsiniz.

12 taksit imkanıyla SGK anlaşmalı özel hastanelerde geçerli, bütçe dostu tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi satın almak için hemen Hepiyi Sigorta'ya gelin, rahat edin. Üstelik ücretsiz check-up fırsatını da kaçırmayın!

Editör: Mehmet Günay