Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, patateste erken yaprak yanıklığı hastalığına karşı en iyi korunma yönteminin temiz tohumluk kullanmak olduğunu söyledi.

Patateste erken yaprak yanıklığı hastalığının genellikle çiçeklenme dönemi civarında ilk önce alt yapraklarda başladığını belirten Tarım Danışmanı Yeşil, hastalığın gelişim ve yayılım aşamasını şu şekilde anlattı: “Yaprakta lekeler önce küçük, gayri muntazam ve koyu kahverengindedir. Lekeler, yaprak damarlarıyla sınırlanmış iç içe daireler şeklinde, nekrotik lekeler olarak büyür. Aynı lekeler saplarda, gövdede de meydana gelir. Bu lekeler yüzünden sap bazen tamamen ölür. Nemli havada enfekteli yerlerde koyu füme veya koyu yeşil renkli kadifemsi görünüşte olan küf tabakası meydana gelir. Buradan su damlası ve rüzgar vasıtasıyla etrafa yayılırlar. Hastalık şiddetli olursa bütün yapraklar kurur ve dökülürler, kısa zamanda bitki ölmesine neden olur. Yumru üzerinde çökük, kahverengi veya siyah renkli düzensiz çürüklük şeklindedir. Bu çürümeler genellikle yüzeyde çok sert ve kurudur. Lezyonların etrafı genellikle hafif yüksek bir kenarla çevrilirdir.”

 “EN İYİ KORUNMA YÖNTEMİ TEMİZ TOHUMLUK”

Tarım Danışmanı Yeşil, hastalıkla mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi temiz tohumluk kullanılmasıdır. Diğer yandan hastalıklı bitki artıklarının tarladan uzaklaştırılarak imha edilmesi gerekmektedir. Hasat esnasında yumruyu yaralanmasını sağlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Bunlara ek olarak kimyasal mücadelede ise hastalıkla mücadele için bitki çıkışından itibaren gözle inceleme yapılır. Tarla ya da civarda hastalığın ilk belirtiler görüldüğü zaman ilaçlama yapılır. İklim koşulları hastalık için uygun olduğunda ilacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlanmalıdır.” dedi. 

378774167_1054807098858468_3010178850304165277_n

Editör: Ravza Nur Baydemir