Tarım Danışmanı Yeşil, kurşuni küf etmeninin kışı hastalıklı tane, tane sapı ve salkım sapı üzerinde geçirdiğini belirtti.

Yeşil, “Küf etmenlerinin çimlenebilmeleri için optimum 15 – 25 derece sıcaklık ve yüzde 90’ın üzerinde nem veya konukçu yüzeyinin ıslak olması gereklidir. Etmen bir parazit olup, hastalıklı bitki artıklarında da yaşayabilir. Küf etmeni rüzgâr ve yağmurla yayılır.” bilgisini paylaştı.

Küf hastalığının uygun koşullarda çiçeklenme döneminden itibaren çiçek, tane, sap ve salkım iskeleti gibi bitkinin tüm yeşil kısımlarında görülebildiğine değinen Tarım Danışmanı, “Daha çok zararı salkım ve tanelerde yapar. Taneler üzerinde önce 3-5 milimetre çapında, yuvarlak, pembemsi, kızıla yakın lekeler görülür. Daha sonra bu lekeler taneyi kaplar ve rengi de koyulaşır.” dedi.

Üzüm bağlarında kurşuni küfün önlenmesi için alınabilecek kültürel önlemleri de şu şekilde aktardı: “Asmalarda güneşlenme ve havalanmayı sağlamak için, yeşil budama yapılmalıdır. Hasat geciktirilmemelidir. Bağlar hasada yakın dönemde fazla sulanmamalı, aşırı vejetatif gelişmeyi teşvik eden gübrelemelerden kaçınılmalıdır. Bağda sorun olan diğer hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılmalıdır.”

Editör: Ravza Nur Baydemir