Tarım Sigortaları Havuzu bilgilendirme toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, TARSİM Kayseri Bölge Müdürü Ömer Altuğ, TARSİM Kayseri Bölge Müdür Yardımcısı Yusuf Üstün, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personelleri, Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya, Kooperatif ve Birlik Başkanları ile çiftçiler katıldı.

Toplantıda Tarım Sigortaları Genel Şartları, tarife ve talimatları ile Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasının önemi ve şartları hakkında bilgi verildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş toplantıda; “TARSİM kapsamında bölgemizde 2022 yılına ait yapılan mevcut yeni çalışmalar ve bazı yenilikler olmuştur. Bu yenilikler Çiftçilerimiz ve üreticilerimizin kazançlarını doğrudan etkileyecek şekilde gerçekleşmiştir. Bu yeniliklerin bölgemiz çiftçilerine hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca Çiftçilerimize ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Yine 2022 yılı yenilikleri arasında olan şeker pancarı, çerezlik kabak, domates, biber ve patlıcanda yeniden ekim dikime neden olacak erken dönemde meydana gelen don zararının da teminata alındığı bilgisi üreticilerle paylaşıldı.

Ayrıca branşlara göre üreticinin ödeyeceği prime yapılan indirimlerin yüzde 16’ya kadar ulaştığı, köy bazlı kuraklık verim sigortasında devletin prim desteğinin yüzde 70 olarak uygulanacağı bilgisi de paylaşıldı.

Önceki senelerde de uygulamada olan yüzde 5 kadın çiftçi indirimi yüzde 5 genç çiftçi indirimi, hasarsızlık indirimleri, yüzde 5 DİTAP üye indirimi ve yüzde 10 DİTAP sözleşme indirimi hatırlatıldı.

Doğal bir afet gelmeden önce tedbir alınması ve ürünlerin son kabul tarihinden önce muhakkak anlaşmalı sigorta şirketlerine başvurulması gerekliliği vurgulandı.

Bölge İllerinde son kabul tarihleri ise şu şekilde:

Dolu paketi teminatları için

Arpa 16 Nisan,

Buğday 24 Nisan,

Üzüm 1 Mart

Ceviz 28 Şubat.

Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası için Hububat gurubunda ( Arpa, Buğday, Çavdar, Tritikale ve bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında  ) 21 Şubat,

Baklagil gurubunda ( Nohut, Mercimek ve bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında) ise 7 Mart tarihinden önce anlaşmalı sigorta acentelerinden sigortaların yaptırılması gerekiyor.