Avrupa Bağımsız Basın Birliği (A.B.B.B.), 11 Mart’ta düzenlenen ve uluslararası düzeyde katılım gerçekleşen organizasyonla kuruluşunu gerçekleştirdi. “Gazeteciliğin sınırının olmayacağı yeni bir dünya yapılanmasına öncülük etme” misyonuyla kurulan derneğin başkanı Kadir Duran Türk kökenli bir Belçika vatandaşı. Aslen Afyonkarahisar'dan Belçika'ya göç eden ailenin bir ferdi olan Duran, muhasebe, mali müşavirlik, pazarlama alanında yüksek eğitim aldı. Duran, buna ek olarak Brüksel İngiltere Sussex Üniversitesi’nde sinematografi ve dijital video uzmanlığı eğitimini almış donanımlı ve entelektüel bir kişi. Sanata ve kültüre son derece önem veren Duran’ın resim ve heykel çalışmaları çeşitli sergilerde yer aldı. Duran, Best İstanbul Festival Kısa Film Ödüllü yapımcı ve yönetmen.

1991 yılında kendi işini kuran Duran, sosyal haklar, vergi uzmanlığı, iş hukuku, şirket kanunları, yöneticilik uzmanlığı ve pazarlama alanlarına yönelik danışmanlık hizmetleri veriyor, Philips, Samsung, Bosch gibi uluslararası kuruluşların danışmanlığını gerçekleştiriyor.

Duran, ayrıca tutkunu olduğu gazeteciliğin yanı sıra, sosyal medya çalışmalarını da bir arada yürütüyor. Duran, 2015 yılında kurduğu Bruxelles Korner Media bünyesinde, Türkçe Bruxelles Korner Magazin gazetesi ve Bruxelles Korner Post Türkçe internet haber sitesi, Fransızca LaManchette Fransızca internet haber sitesini ve Avrupa Korner IPTV’yi yayın hayatına kazandırdı.

Belçika’da yaşayan Türk kökenli vatandaşlar arasında oldukça bilinen Bruxelles Korner, bugün medyada başarılı bir gazetecilik örneği sergileyerek kamuoyunu yönlendirmeyi sürdürüyor. Avrupa Korner IPTV yapımcılığıyla gerçekleştirilen programlar ise tüm Avrupa’da sosyal medya üzerinden ilgiyle izlendi. 

Avrupa Korner IPTV’nin prodüksiyonunu gerçekleştirdiği Türkçe Taxi Brüksel, Hayat Pınarı, Cemal Kuliste, Analiz ve Belçika Siyaset Arenası; Fransızca ise L'ordre du Jour, 5 Questions 5 Reponses, L'Arena Politique ve Tribuna Libre ve Analyse programları başarısıyla dikkat çekti.  

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAYATIN DEVAMLILIĞI İÇİN ZORUNLULUKTUR”

Duran’ın dernek yöneticiliği de ilk değil. 7 yıl süresinde Belçika Türkçe Medya Birliği başkan yardımcılığını gerçekleştiren Duran, Avrupa Bağımsız Basın Birliği’nin fikir babalığının yanı sıra, kuruculuğunu ve başkanlığını üstlendi.

Duran Avrupa Basın Birliği’nin amaçlarını şöyle aktarıyor: “Bugüne kadar farklı ülkelerden, uluslardan gazeteciler, ortak bir çatıda çalışma olanağı bulamadı. Zengin bir haber havuzu oluşturularak bu havuzdaki haberleri, röportajları, yorumları farklı dillerde yayımlayarak dünyaya yeni bir bakış açısı sunma ortamı sağlanamadı. Avrupa Bağımsız Basın Birliği olarak tam da bunun gerçekleşmesini hedefliyoruz. Amacımıza ulaşabilmek için birçok kıtadan, birçok ülkenin gazeteci federasyonları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olacağız. Medyanın çok daha bağımsız ve özgür olabilmesi, ‘İfade özgürlüğü sadece bir hak değil, hayatın devamlılığı için bir zorunluluktur.’ sözünün somutlaştırılması için ben ve yönetim kurulundaki arkadaşlarım zaman, sınır ve baskı gözetmeksizin çalışacağız.” 

TEMSİLCİLİK BELGESİNİ KARACA VE EKİCİ’DEN ALDI

Duran’ın altını çizdiği “zaman, sınır ve baskı gözetmeksizin çalışan gazetecileri uluslararası düzlemde bir araya getirme” nosyonu, özellikle Türkçe yayın yapan kuruluşları aynı çatı altında birleştirme açısından heyecan verici bir gelişmeye de işaret ediyor. Bu doğrultuda, Duran, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Belçika temsilcisi olarak Avrupa’da bir ilke imza attı. Duran’a, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Belçika temsilciliği belgesi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Bayram Ekici tarafından kuruluş gecesinde takdim edildi.

333-211 (1)22-8

Editör: Mehmet Günay