Türk Devletleri Teşkilatı Ankara Bildirisine göre;

1- Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları,
6 Şubat 2023'te Türkiye'de binlerce kişinin hayatına mal olan, binlerce kişinin yaralanmasına ve ağır bir tahribata yol açan iki yıkıcı deprem sebebiyle kardeş Türk halkına en derin taziyelerini yineledi.

2- Depremlerden ağır şekilde etkilenen bölgelere derhâl yardım eli uzatmaları sebebiyle Üye ve Gözlemci Devletlerin halklarına, ayrıca diğer ülkelere ve uluslararası kuruluşlara/platformlara şükran ve teşekkürler ifade edildi.

3- BM tarafından Türkiye için Deprem Acil Yardım Çağrısı yapılması ve AB Komisyonu ile İsveç AB Konseyi Başkanlığı tarafından Türkiye’ye küresel desteği seferber etmek üzere ortaklaşa düzenlenecek bir Uluslararası Bağış Konferansının duyurulması, memnuniyetle karşılandı.

4- “Türk Dünyası 2040 Vizyonu” doğrultusunda Türk Devletleri Teşkilatı bölgesinde ve Dünya genelinde doğal afetlerin önlenmesi, bunlara müdahale edilmesi ve üstesinden gelinmesi için ikili ve çok taraflı iş birliği ve koordinasyonun gerekliliği vurgulandı.

5- Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirve Bildirisi’nde uygun bulunduğu üzere ilgili Bakanlıklarına yeşil teknolojiler ve akıllı şehirler konusunda iş birliği başlatma talimatı verme kararları hatırlatıldı.

6- Ticaret, ulaştırma, yatırım, turizm, bölgesel bağlantı ve stratejik insan kaynakları yönetimi alanlarında Türk Dünyası'nın iş birliği ve koordinasyonunun derinleştirilmesi ve güçlendirilmesinde Türk Devletler Teşkilatı’nın giderek artan merkezi rolü vurgulandı.

7- Cumhuriyetin kuruluşunun 100. ve Türk Hariciyesinin temellerinin atılmasının 500. yıl dönümü münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni kutlanarak; Nevruz ve Ramazan ayı vesilesiyle tüm Üye ve Gözlemci Devletlerin halklarının esenliği ve refahı için en içten dilekler ifade edildi.

Editör: Alpaslan Körükcü