Törene Kazakistan ve Türkiye'den Türk bilim adamları, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan Başkonsolosları, yüksek öğretim kurumlarının başkanları, üniversite hocaları ve genç öğrenciler katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanı El-Farabi KazNU Rektörü Zhanseyit Tuimebaev toplantıyı açarak etkinliğin anlamı ve amacı hakkında konuştu. "Geçenlerde El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi'nde Türkiyat Araştırmaları ve Altay Araştırmaları Enstitüsü açıldı. Rektör: "Bu enstitü, Türk halklarının tarih ve edebiyatını kapsamlı bir şekilde incelemek ve farklılaştırmak için büyük projeler başlattı"- dedi. Aynı zamanda Zhanseyit Tuimebaev, günümüzde Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin yeni bir düzeye ulaştığını belirterek, bu enstitü çerçevesinde karşılaştırmalı-tarihsel sözlükler, Türkolojik ansiklopedilerin yayınlandığını ve dünyanın dört bir yanından bilim adamlarının katılımıyla bilimsel araştırmaların yapıldığını söyledi. iki ülkede. Toplantıda konuşan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Temsil Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mukhittin Shimshek, iki ülke arasında ortak Türkolojik araştırmaların önemine vurgu yaptı. Sunumun ardından Kazak okuyucuların beğenisine sunulan "Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü" koleksiyonu hakkında bilgi verdi.  "Kitapta Türk edebiyatının başlangıcından 21. yüzyıla kadar 1985 doğumlu şair-yazarlar yer almaktadır. Tanzimat sonrası klasik edebiyat, aitis, tasavvuf, tasavvuf geleneği ve modern Türk edebiyatı eksiksiz ele alındı” - dedi. Esas olarak Anadolu'da Selçuklularla başlayan, Osmanlılarla devam eden ve günümüze ulaşan edebî külliyatın toplumla tek kanalda birleştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca eski Uygurca, Karahanlı, Harezm-Kıpçak, Çağatay ve Azerice isim ve unvanlarına da yer verilmiştir. Görüşmede ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Suat Beylur, Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesi Rektörü Zhanar Temirbekova ve diğer konuklar görüşlerini bildirerek, ülkenin karşılıklı işbirliğine özel önem verdiler.

Aynı zamanda katılımcılar, "Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü"nün Türkiyat araştırmalarına önemli bir katkısı olduğunu takdir ettiler. Katılımcılar yaptıkları konuşmalarda Türklerin ortak tarihinin ve Türklerin taşlara kazınan dil, kültür ve geleneklerinin hala derinlemesine araştırma gerektirdiğini vurguladılar. Toplantı, buna karşılık, Türkçe konuşan halkların Türk mirası, dili, edebiyatı, folkloru, tarihi, etnografyası ve kültürü araştırmacılarına yeni bir ivme ve yeni bir yön vereceğine olan güveni ifade etti.

Konferansta Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Temsil Heyeti Başkanı Profesör Mukhittin Shimshek'e KazNU'nun "Onurlu Profesörü" unvanı verildi ve El-Farabi madalyası ile ödüllendirildi.

Nurzhan Kuantaiuly

Gazetecilik Fakültesi Dekanı

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

RESIM 2-1