Eğer günlük hayatınızda ayran tüketmeyi sevmiyorsanız bu yazımdan sonra eminim ki ayran hakkındaki düşünceleriniz değişecektir. Çünkü ayranın gün yüzüne çıkmamış bilinmeyen birçok faydası vardır.

Ayranın içecek olarak eski tarihlerden itibaren tarıma bağlı topluluklar tarafından yaygın olarak tüketilmekteydi.

Modern çağ zamanlarında ise tıbbi amaçlı olarak tüketilmeye başlanmıştır. Sağlık açısından birçok faydasının olduğu modern tıp tarafından kabul edilmiş bir gerçektir.

Ayran, A vitamini açısından çok zengin bir besin kaynağıdır.  Ayrıca bunun yanında C, D, E ve K vitaminlerini içerisinde bulundurmaktadır.

Bunun yanında kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum başta olmak üzere birçok temel mineraller içermektedir. Bu minerallerin çoğu ise organların sağlıklı bir şekilde çalışmaları için hayati önem taşımaktadır.

Fakat bizler ayran gibi sağlıklı bir içecek tüketmek yerine asitli içecekler tüketip kendimize zarar vermekten başka bir şey yapmıyoruz. Asitli içecekler yerine sağlığımıza dikkat edip ayran tüketmeye çalışabiliriz. 

Ayranın özellikle yaz aylarında hararet giderici özelliği vardır. Başta sindirim sistemi olmak üzere bütün vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden yaz aylarında bol bol tüketebilirsiniz.

 Ayrıca ayran şişkinlik ve hazımsızlığın giderilmesinde de büyük rol oynamaktadır. Özellikle ağır yemeklerden sonra tüketilmesi hazmın kolaylaşmasına ve mide sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.