Nevşehir’de yaşayan 47 yaşındaki Tamer Yiğit, tam 30 yıl süren sigara alışkanlığına, 1 ay önce attığı kararlı adımla, sadece 5 günlük ilaç destekli tedavi sonucunda veda etti.
Uzmanların rehberliğinde uygulanan bireysel tedavi planı sayesinde Yiğit, artık sigarasız bir hayatın keyfini sürüyor.
Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Uzm. Dr. Nimet Gök, sürece dair yaptığı açıklamada şunları söyledi,“Tamer Bey ilk başvurduğunda yapılan karbonmonoksit ölçümleri oldukça yüksekti. Nikotin bağımlılık testi, solunum testleri ve alışkanlık analizi sonucunda, Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak verilen ilaç destekli bir bırakma programı başlattık. Verdiğimiz danışmanlık hizmeti, Kararlılığı ve bizlerle kurduğu güçlü iletişimle bu başarıya ulaştı. Tamer Bey gibi tüm vatandaşlarımızı da Sigara Bırakma Polikliniklerimize bekliyoruz.”
Sigarayı bıraktıktan sonra hayatının tamamen değiştiğini belirten Tamer Yiğit, “Artık sabahları baş ağrısıyla değil, enerjiyle uyanıyorum. Merdiven çıkarken nefes nefese kalmıyorum, tat alma duyum geri geldi. En önemlisi, çocuklarım artık üzerimde sigara kokusu duymuyor. Hayatım değişti.” İfadelerine yer verdi.
Yiğit, genç yaşlı herkese Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmalarını da önerdi.
Nevşehir’de sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlar, Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne gelerek ücretsiz danışmanlık ve ilaç desteğinden faydalanabiliyor.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşları teşvik ederek bırakma kararını almış kişilere destek veriyor. Bu hat; bireyleri bırakma girişimine motive etmek, nasıl bırakacakları konusunda yönlendirmek amacıyla hizmet vermektedir.
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÖNERİLER:
Polikilinik, sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulunarak, “Kendinize bir bırakma günü belirleyin ve kararlı olun. Ertelemeyin. Çevrenizde size sigarayı hatırlatan eşyaları ortadan kaldırın. Sigara bırakma nedenlerinizi yazın ve yanınızda bulundurun. Sevdiklerinizden bu süreçte destek isteyin. Bol bol yürüyüş yapın ve yüksek kalorili atıştırmalıklardan uzak durun.
SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRAKİ İLK GÜN İÇİN ÖNERİLER:
“Evinizdeki tüm sigaralardan kurtulun. Küllük, çakmak ve kibritleri evden çıkarın. Elbiselerinizin ceplerini, dolaplarınızı ve aracınızı kontrol edin. İş yerinizdeki sigara ve çakmakları da ortadan kaldırın. Kendinize iyi davranın; sevdiğiniz bir yemek yiyin, güzel bir film izleyin, uzun bir duş alın. Arkadaşlarınıza ve ailenize sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Bırakma nedenlerinizi yeniden gözden geçirin. “Sigarayı bırakmanıza kim yardım edecek?”, “Bırakınca kendinizi nasıl ödüllendireceksiniz?”, “Sigara yerine ne yapacaksınız?” gibi soruları düşünün.”