AHİKA’dan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Sustainable Eco-tourism Awareness (SEA)” projesi, yeşil sertifikasyon, sürdürülebilir turizm ve dijital eğitim alanlarında yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Toplam 400 bin avro bütçeye sahip olan ve 36 ay sürecek bu stratejik ortaklık projesinde Türkiye’yi temsilen AHİKA ve Kapadokya Üniversitesi önemli bir rol üstleniyor.

Projenin koordinatörlüğünü İtalya merkezli Consorzio Promos Ricerche üstlenirken; İtalya, Türkiye, Hollanda, Malta ve İspanya’dan kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları konsorsiyumda yer alıyor. Proje ortakları arasında ayrıca GuestItaly, AlterContacts, MACTT Educational Group Ltd, Ole Digital Solutions S.L. ve Mediterranean Tourism Foundation bulunuyor.

Bakan Şimşek: Enflasyon düşmeye devam ediyor
Bakan Şimşek: Enflasyon düşmeye devam ediyor
İçeriği Görüntüle

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE BÖLGESEL LİDERLİK

AHİKA ve Kapadokya Üniversitesi, projenin Türkiye ayağında sürdürülebilir turizm ve yeşil sertifikasyon süreçlerine ilişkin eğitim, mentorluk ve yerel uygulama faaliyetlerinden sorumlu olacak. Ajans, yeşil dönüşüm odaklı farkındalığın artırılması, KOBİ’lerin yeşil sertifikasyon süreçlerine hazırlanması ve istihdam kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla aktif çalışmalar yürütecek.

Proje kapsamında 30 çalışanın sürdürülebilirlik alanında eğitilmesi, en az 20 KOBİ’nin yeşil sertifikasyon sürecine dâhil edilmesi ve 9 işletmenin yeşil turizm sertifikası başvurusu yapması hedefleniyor.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ, BÖLGESEL KALKINMA

AHİKA, bu projeyle birlikte bölgesel kalkınma politikalarını Avrupa standartlarına uygun sürdürülebilirlik ilkeleriyle bütünleştirmeyi, yerel aktörleri uluslararası bilgi ağına dâhil etmeyi ve çevre dostu turizm uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp aynı zamanda bölgesel kalkınmaya, istihdama ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine doğrudan katkı sağlayacak somut çıktılarla örnek bir uygulama modeline dönüşecek.

Kaynak: BÜLTEN