Arılarda kış bakımı yapılmadıysa, bahar bakımının mutlaka yapılması gerektiğini belirten Tosun, “Aksi halde çeşitli hastalıklar nedeniyle arılar bahara çıktığında sönebilir. Arılarda yılda iki kez bakım yapılmalıdır. Birisi kış bakımı, diğeri bahar bakımıdır.

Bu hastalıklardan bir tanesi de "varroa” hastalığıdır. Varroa hastalığı arılarda kanat deformasyonu, kısa bacaklılık gibi vücut anormalliklere sebep olmaktadır. Bu durum yetişkin arılarda verimlilik düşüklüğüne neden olmaktadır, hatta kovanın tamamen sönmesine bile sebep olabilecek tehlikeli bir hastalıktır.” dedi.

Ürgüp İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Cengiz Tezcan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Arılarımız bahara sağlıklı mı girdi yoksa mevcut kovanlarımız söndü mü? Kışa girerken ve kışın amatör şekilde arıcılık yapan kişilerde kovan zayiatı çok olmaktadır. Buna neden olan etkenlerin başında Varroa paraziti sebep olmaktadır.

Çoğunlukla kullanılan ilaçların ya kalitesizliğinden veya uygulama sayısının azlığından parazitlerin etkisi devam etmekte, kışa girecek arıların çoğunluğu arızalı çıkmakta, zayıflayan kovanları da eşek arıları kolayca söndürmektedir.

Kovanların bir kısmında polen tuzakları bulunmaktadır. Alt kısımdan soğuk hava girişi ile arılar koloni sıcaklığını yeteri kadar sıcaklıkta tutamıyor. Daha aktif olan eşek arıları, kovanı çok rahat söndürmektedir.

Kovan sıcaklığını muhafazası için alt kısımdaki polen çekmecelerini çıkarıp altına 5-6 santimetre kalınlığında köpük koyup üst kısım kapak da aynı şekilde 2 santimetrelik köpükle takviye edilmeli. Gerekirse kovan zayıfsa daraltılıp bez, minder veya battaniye ile içten arıların üşümesi engellenmelidir.

Varroa ilaçlamasını bal akımı bittikten sonra bal hasadının sonunda ilaçlamaya başlanmalı, 3’er gün ara ile 4 defa duman verilmelidir. Sonra şerit ilaçlar verilerek kışlamaya alınmalı aralık, ocak veya şubat ayında havaların iyi olduğu günlerde 2 defa duman verilmesi parazitin tamamen temizlenmesinde etkili olacaktır. Çoğu üreticimiz ya bir kere ilaç kullanıyor veya ilaçları etken dozda kullanamayarak kolonilerini söndürüyorlar.” HABER MERKEZİ

Editör: Ravza Nur Baydemir