Nevşehir’de temizlik personeli alınacak Nevşehir’de temizlik personeli alınacak

NEVÜ’den yapılan açıklamaya göre, Yürütücülüğünü NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zahide Bayer Öztürk’ün gerçekleştirdiği, araştırmacı olarak İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Serhat Çelikten ve Doç. Dr. İsmail İsa Atabey’in yer aldığı iki ayrı proje kapsamında, seramik sektöründeki atıkların çimentosuz harç üretiminde değerlendirilmesi araştırıldı.

TÜBİTAK ve NEVÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi desteğiyle hayata geçirilen projeler ile hem mühendislik alanına katkı hem de endüstriyel atıkların çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımının sağlanması amaçlanmakta.

Projenin TÜBİTAK 1002-(222M299) aşamasında, seramik sektöründe ortaya çıkan filtre-pres keki, çömlek kırıkları ve vitrifiye atıklarının geopolimer harçların mekanik ve mikroyapısal özelliklerine etkisi incelendi. Bu kapsamda yürütülen laboratuvar çalışmaları, çevresel fayda sağlamanın yanı sıra; aynı zamanda sürdürülebilir yapı malzemeleri üretiminde önemli bulgular ortaya koydu.  Devam eden çalışmalar, NEVÜ-BAP Destek Projesi (TDP24F02) kapsamında desteklenerek tuğla-kiremit atıkları ile üretilen geopolimer harçlar üzerinde testler gerçekleştirildi. Nevşehir, Bilecik ve Kayseri’deki fabrikalardan sağlanan seramik atık malzemeler, iki yıl süren kapsamlı analizler sonucunda sürdürülebilir yapı malzemelerine dönüştürüldü. Bu süreçte yüksek lisans öğrencisi Ayşe Eser bursiyer olarak görev aldı ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çalışmalar sonucunda 4 uluslararası ve 2 ulusal makale hazırlıkları tamamlandı.

Atıklardan elde edilen çevre dostu malzemeler özellikle prefabrik sektöründe, parke-bordür taşı gibi kaplama malzemeleri üretiminde kullanabilecek.

466431167 18309372670166791 6306906725868172794 N

Kaynak: BÜLTEN