Gambiya´da yeni seçim yapıldı. Uzun süredir (22-23 yıl) yönetimde bulunan Cumhurbaşkanı Yahya JAMMEH seçimi kaybetti. İlk etapta seçime hilenin karıştığını iddia ederek görevi bırakmak istemedi. Yeni seçilen veya seçimi kazanan Adama BARROW ülkesi Gambiya´da değil, Senegal ´da yemin ederek göreve başladı.

İş sadece Barrow´un Senegal´de yemin etmesiyle kalmadı Senegal askeri Gambiya´ya girdi. Seçimi kazanan Başkanı yönetimin başına getirmek istedi. Eski başkan Yahya oynanan oyunu fark ederek, bir kişinin bile ölmesini, ülkemde kan dökülmesini istemiyorum diyerek ülkeden ayrıldı.

Gamiya´yı ve 22-23 yıldır yönetimde bulunan Yahya Jammeh hakkında yeterli bilgiye sahip olmamakla beraber İngiliz topluluğundan ayrılıp, ülkesini İslami esaslara göre yönetmeye çalıştığını biliyoruz. İddialar doğruysa Yahya Jammeh, uygulamaya/yürürlüğe koyduğu şu altı esastan dolayı Batılıların rahatsız olduğu söylenmektedir. Aşağıda zikrettiğim hususlardan dolayı Batı zaten onu hedef tahtasına koymuştu. Bir yerde Jammeh´in seçimi kaybetmesi için her türlü şarlatanlığa başvurdukları söylenmektedir.  

Gambiya´nın devrimci lideri Yahya Jammeh´in işgalci ABD öncülüğündeki Batılı emperyalistler tarafından istenmemesinin altı icraatı:

1- İngiliz Milletler Topluluğu´nu terk etti

Eski bir İngiliz sömürgesi olan Gambiya, 1965´te bağımsızlığını kazanmış fakat birçok alanda İngiliz sömürgesinden kurtulamamıştı. Jammeh "Yeni-sömürgeci hiçbir kuruluşa üye olmayacağız" diyerek 2013´te ülkesini bu topluluktan çıkardı.

2- Gambiya´yı İslam Devleti ilan etti

Jammeh, 2015 yılında "Gambiya´nın kaderi, Yüce Allah´ın ellerindedir. Bugünden itibaren Gambiya bir İslâm devletidir. Vatandaşlarımızın haklarına saygı duyan bir İslâm devleti olacağız" diyerek ülkedeki yönetim biçiminin İslam Devleti olduğunu ilan etti. Gambiya´da İslam Devleti her ne kadar oturmamış bir sistem olarak kaldıysa da Jammeh´in bu tavrı bölge ülkelerinde de İslami yönetimlerin çoğalmasını sağlayacağı korkusuyla, Haçlı zihniyetli Batı ülkelerini paniğe sevk etti.

3- FETÖ´cüleri ülkesinden kovdu ve okullarını kapattı

ABD ve birçok Batı ülkesinin kol kanat gerdiği FETÖ´cüler Türkiye´nin sadık dostu Yahya Jammeh´in öfkesinden kurtulamadı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin sonrasında FETÖ´nün bütün okullarını kapatan Jammeh, örgüt üyelerini ülkesinden kovarak sınır dışı etti.

4- Arakan´lı Müslümanlara sahip çıktı

Batı´nın üç maymunu oynadığı Arakan sorununa duyarsız kalmayan Jammeh, mazlum Arakan halkına sahip çıkarak onları ülkesine davet etti ve gerek ekmeğini gerek ülkenin kısıtlı imkânlarını Arakanlı mazlumlarla paylaşma sözü verdi.

5- Seçimleri “hileli” bularak yenilenmesini istedi

Jammeh emlak kralı rakibi Adama Barrow ile yarıştığı seçimlere hile karıştırıldığını söyleyerek seçimlerin yenilenmesini istedi. Jammeh´in bu meşru talebi yerli işbirlikçileri tarafından haklı karşılanmadı. Yaşanan siyasi baskılar sonucunda Jammeh "halkına zarar dokunmaması için" görevi bırakmak zorunda kaldı. Milli gelirin oldukça düşük olduğu Gambiya´da, Batı destekli ajanların sandıklarda yüklü paralar karşılığı usulsüzlük yapmış olacağı konuşuluyor.

6- 2014´te ABD destekli darbeyi püskürttü

Uzun süredir aralarının açık olduğu İngiliz-ABD ittifakı tarafından devrilmeye çalışılan Jammeh, 2014´te ciddi bir askeri darbe girişimiyle karşılaştı. Jammeh, darbede parmağı olduğunu deşifre ettiği Gambiyalı 2 ABD vatandaşını hapse attırdı. ABD Dışişleri´nin üst üste yaptığı açıklamalarda Jammeh´i çoktan hedefe koyduğu açıkça göze çarptı. ABD güdümlü Senegal ordusunun Gambiya´ya girmesi üzerine jet hızıyla yayınladığı “Gambiya´ya askeri operasyonu destekliyoruz” açıklaması işgalcilerin başı ABD´nin niyetini ortaya çıkardı.

Bu konuda CNN ve BBC gibi uluslararası ve Batı yanlısı yayın organlarına göre ise Yahya Cammeh, ülkesinin gelirlerini kaçıran, diktatörce yönetim sergileyen, demokrasiyi uygulamayan geçimsiz bir lider olarak tanıtılmaktadır.

İki kesimde olaya kendi zaviyelerinden baktıklarından bizim buradan sağlıklı bir şeyler söylememiz çok mümkün gözükmemektedir. Gidenin durumunun anlaşılması için gelenin ortaya koyacağı uygulamalara bakmak gerekiyor.

Fakat Gambiya özelinde Afrika için benim söyleyeceğim şunlar olabilir.

Asırlarca insan yerine bile konmayan bu kıta insanları, kendilerini hırpalayan Batılılara karşı çok büyük öfke duyuyorlar. Yıllarca ezilmiş olduklarından şimdilik bir şeyler yapamayabilirler; ama asla hiçbir şey yapamayacakları anlamına gelmediği de bilinmelidir.

Derileri siyah o kıta insanları, hemen her alanda örgütlenmelerini biraz daha artırmaktadır. Buna paralel olarak ta gene hemen her alanda bilinçleniyorlar. Artık okuyorlar. Sanatta eğitim ve kültürde kendi geçmişleriyle yüzleşmeye ve tanışmaya çalışıyorlar. “Sahibinin sesi” denecek yöneticiler başlarına geçtiği andan itibaren yepyeni bir Afrika´yla karşılaşacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Gerçekleşmesi beklenen bu yeni Afrika´da çok ötede değil.  

Temennim o ki, Gambiya halkı, hak ettiği adil yöneticisini ve yönetimi elde eder.

----------------------0-------------------

*GAMBİYA İSLAM CUMHURİYETİ, Afrika kıtasının batısında yer almaktadır. Ülke yüzölçümü açısından Afrika kıtasının en küçük ülkelerinden biridir. Başkent Banjul olan ülkenin, nüfus: 1,849 milyon (2013)

Dini duruma gelince; Ülke nüfusunun %90´ı İslam inancına göre yaşamaktadır. Hristiyan dinine mensup nüfusun oranı %9 dolaylarındayken, geri kalan %1´lik bölüm yerel Afrika dinlerine inanmaktadır. Dinler arası hoşgörü üst düzeydedir. Ülke genelinde Müslüman cemaatler imam önderliğinde, Hristiyan cemaat ise papaz önderliğinde halka açık ortamlarda toplu ibadet yapabilmektedirler. Ülkenin siyasi hayatına bir etkisi bulunmayan dinler, toplum arasında da birçok Afrika ülkesinde görülebilecek bir soruna neden olmamaktadır.