Ortahisar ile Göreme beldelerini birbirine bağlayan yeni yolun açılmasının ardından Göreme Açık Hava Müzesi yolunun altında kalan kaya mekanları kurtarmak için çalışma başlatıldı. Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından başlatılan çalışma nedeniyle yol araç trafiğine kapatıldı.

Çalışmalar hakkında açıklama yapan Kapadokya Alan Başkanlığı Başkanı Birol İnceciköz, Göreme Açık Hava Müzesi yolunun UNESCO’nun 2006-2014 yıllarındaki izleme raporlarında, alternatif güzergahın belirlenerek, kapatılması tavsiye edildiğini hatırlattı.

“KAZILARI YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ”

Bugün itibariyle bu yolu trafiğe kapattıklarını kaydeden ve 14 uzman ile 50 işçiden oluşan ekiple kurtarma çalışmalarına başladıklarını aktaran İnceciköz, “Kapadokya Alan Başkanlığı’nın misyonu bölgenin tarihi ve doğal değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak. Bu kapsamda daha önce bilimsel yöntemlerle eski yol güzergahında tespit ettiğimiz kaya mekanların kurtarma kazılarını bakanlığımız himayesinde başlatıyoruz. Nevşehir Müze Müdürlüğümüz ile birlikte yaklaşık 14 uzman ve 50 işçi arkadaşımızdan oluşan ekip ile bu kazıları yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.” diye konuştu. 

“KEŞFEDİLMEYEN ALANLARI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”

Göreme Açık Hava Müzesi çevre düzenlemesi projesinin Kapadokya Alan Başkanlığınca devam ettiğini aktaran İnceciköz, “Göreme Açık Hava Müzesi’nin bugüne kadar keşfedilmeyen kültürel miraslarını ortaya çıkararak bölgenin var olan değerine bir değer daha katmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin yüzyılı olan 2023 yılında artık birkaç saatte gezilen Göreme Açık Hava Müzesi değil birkaç günde gezilen Göreme Açık Hava Müzesi’ni bölgemize kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

İnceciköz, yolun sadece araç trafiğine kapatıldığını, yayaların yolu kullanabileceğini belirterek, acil durumlarda ambulansların da yolu kullanabileceğini söyledi.

İnceciköz, kazı alanlarında incelemede bulundu.

Editör: Alpaslan Körükcü