Bugün sabah eve temizlik için gelen yardımcıma işe başlamadan önce sana bir uygulama söyleyeceğim onu telefonuna indir dedim. O uygulama KADES uygulamasıydı. Neden buna ihtiyaç duyup dediniz, diyeceksiniz şimdi. Yardımcım daha önce şiddetin alasını yaşamış kendini zor kurtarmış kadınlarımızdan biri.

Şimdi gelelim KADES konusuna. Yardımcım sevinerek tamam dedi hemen uygulamayı indirmiş, o arada yardım butonuna da basmış sonra telaşla iptal etmiş. İş yaparken telefonunu sessize alıp iş yapmaya devam etmiş. Aradan iki saat geçtikten sonra teline bakmış yirmi otuz tane cevapsız arama. Korkarak bana birisi beni defalarca aramış dedikten hemen sonra yine aynı numara arıyor abla dedi ve açtı... Arayan emniyetten polis memurlarıydı kadıncağız hatayla bastım dese de adresimizi alıp beş dakika içine geldiler. Ben durumu izah ettim ama onlarında mağdur olup saatlerce aramalarının ezikliğini hissetmedim desem yalan olur.

O kadar çok arayınca telefonun konumuna göre arayıp onu da tam tespit edemediklerinden, başına bir şey geldi diye artık başka işlemlere başvurmak üzere olduklarını söylediler. Bu kadar hassas çalışmaları sevindiriciydi. Yardımcım defalarca özür diledi gerekli işlemler karşılıklı yapılıp nazikçe ayrıldılar.

Şimdi ben bu durumdan niye bahsettim biliyor musunuz? Bir kere bu KADES Uygulamasının bugünkü istem dışı yaşanan hadiseden dolayı gerçekten çok iyi çalışan bir uygulama olduğuna inanmak istiyorum. Çünkü artık kadın cinayetleri inanılmaz boyutta.

Bir başka hatırlatmayı da tekrar yapmak isterim, böyle yanlışlıkla yapılan bir hatada anında dönüp 112 aranıp yanlışlıkla yardım butonuna bastım veya istem dışı oldu denmeli ki kolluk kuvvetlerini de lüzumsuz yere meşgul etmeyelim. Ayrıca şunu da önemle belirtmek isterim yanlışlıkla da olsa yalan beyana giriyor ve cezai müeyyidesi var.

Bu arada kısacık KADES’ten bahsedeyim. 2015 yılında 81 il merkezinde ''aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele'' için kurulan bir birim. 2020 yılında alınan bu karar genişletilerek 1086 şube müdürlüğü ve amirliği kuruldu.

Ben bununla alakalı bir çok seminere katıldığımda 5 dakika içinde ilgili birim ve kolluk kuvvetlerinin faaliyete geçip ihbar yerine gidildiği anlatılmıştı. Şimdi doğrusunu söylemek gerekirse tam olarak bu konuda ikna olmamıştım. Ama bugün yaşadığımda gerçekten hassasiyeti gördüm. Gelen memur beylere defalarca tüm kadınlar adına teşekkür ettim.

Bu uygulamayı mağdur kadınlarımız hatta bütün kadınlarımız indirsinler. Ancak çok dikkatli davransınlar asılsız ihbar veya hatalı kullanmak başlarına iş açar.

Emniyet güçlerimize tekrar teşekkür ederken, sağlık ve esenlikler dilerim....