Nevşehir Turist Rehberleri Odası (NERO),  Meclise sunulan ve tur otobüslerinde rehber zorunluluğunu ve yabancı dil şartını kaldıran teklife karşı Nevşehir Valiliği önünde basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda rehberin katıldığı eylemde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

I M G 5691

Eyleme katılan rehberler, “Rehbersiz olmaz”, “Rehberlik mesleği risk altında”, “Mesleğime dokunma”, “Kaliteli turizm için hayır”, “Yasama dokunma”, “Dil yeterliliği korunsun” yazılı dövizler taşıdı.

I M G 5743

Eylemde, tabut üzerine bırakılan cenaze maketine rehberler siyah karanfil bıraktı. NERO Başkanı Özay Onur, “Rehberleri tabuta koyamayacaksınız.” dedi.

I M G 5703

Onur, yaptığı açıklamada, Meclis’e sunulan teklife karşı olduklarını belirterek, rehberlerin sorunlarını dile getirdi.

Onur, 6326 sayılı meslek yasasının rehberleri koruyan, kültür elçilerinin haklarını savunan bir yasa iken; şu anda meclis komisyonuna yeni getirilen yasa taslağı ile tam anlamıyla rehber karşıtı bir yaklaşım ve rehbersiz bir turizm sektörü inşa etme çabası olduğunu söyledi.

“TÜRK VE YABANCI GRUPLARA YETECEK KADAR TURİST REHBERİ BULUNMAKTA”

Simya Koleji’nde kariyer söyleşileri devam ediyor Simya Koleji’nde kariyer söyleşileri devam ediyor

Rehberlerin Osmanlı İmparatorluğundan bu yana, ülkeyi ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere tanıtılması için canla başla çalışmakta olduğunu söyleyen Başkan Onur, “Her zaman yabancı dil bilme şartı bu tarihsel süreçte talep edilmiştir. Bir dilin insana kattığı bilgi birikimiyle ülkemizi hep en iyi şekilde tanıttık. Ancak mevcut taslak bizlerin mesleğimizi icra etmemize engel olmaktadır.  Rehberlik mesleği, birçok farklı lisans mezunlarına açılarak “Türkçe rehberlik” adı altında, büyük bir işsiz ordusu oluşturulacaktır. Bazı kötü niyetli acentelerin baskısıyla, sözde “rehber bulunamıyor” söylemi piyasaya servis edilmiştir. Ülkemizde hem Türkçe gruplara hem de yabancı gruplara yetecek kadar turist rehberi bulunmaktadır.” dedi.

“ BU YASA TASARISI TÜRK TURİZMİNE BÜYÜK ZARAR VERECEKTİR”

Turist rehberlerinin turizm sektöründe eğitimini sınavlarla kanıtlayan tek paydaş olduğunu da aktaran Onur, “Biz, turist rehberleri üniversite yıllarının başından bu yana sürekli dünyayı ve ülkemizi tanıyarak, özveri göstererek mesleğimizi saygın bir konuma getirmeyi başardık. Rehber olmak için üniversite mezuniyeti ve dil bilme şartı varken, şimdi dil bilme şartını kaldırmak mesleğimizi ve Türk turizmini alt seviyelere çekmekten başka bir manaya gelmemektedir. Turist rehberleri, sanılanın aksine sadece müze ve ören yerlerinde rehberlik yapmamaktadırlar. Bizim sadece bir ziyaret noktasını anlattığımızı düşünmek çok büyük bir yanılgıdır. Bizleri saf dışı bırakarak karşı adım atmak isteyen bu yasa tasarısı Türk turizmine büyük zarar verecektir.” diye konuştu.

“REHBERİN İTİBARI, ÜLKENİN İTİBARIDIR”

Başkan Onur, “Rehberlerin yerine ehliyetsiz, eğitilmemiş sadece acente görevlisi olan kişileri rehbermiş gibi göstermek büyük bir gaflet olacaktır.” dedi.

Onur konuşmasına şöyle devam etti: “Rehberleri ekstra maliyet olarak gören acenteler maalesef bizim ne kadar önemli bir misyon üstlendiğimizi unutmuş durumdadırlar. Bizlere kültür elçisi denmesinin sebebi; bu ülkeyi “gururla, aşkla” anlatmamızdan ileri gelmektedir. Rehber acente tarafından yazılan tur programını yapmakla yükümlüdür. Ancak; yeni yasada rehber sadece alışveriş yerine götürüyormuş algısı yaratmak, bizi derinden üzmüştür. Üniversitelerde açılmış onlarca programın mezun ettiği, dil bilmeyen mezunlar bir anda mesleğe girerek sektörde yıllarca verilen emek sonucu oluşturduğumuz kaliteyi, ne yazık ki,  olumsuz yönde etkileyeceklerdir. Biz rehberler; haksız ithamlarla mesleğimizi itibarsızlaştırmak isteyen bu yasa tasarısının bu şekliyle çıkmasını istemiyoruz. Yasamızın liyakat ile revize edilmesini istiyoruz. Son sözümüz şudur ki, rehber, bu memleketin yüzüdür, kültür elçisidir, turizm emekçisidir. Rehberin itibarı, ülkenin itibarıdır. Rehberin, turizm emekçilerinin kazanılmış hakkına dokunmayalım.” 

I M G 5736I M G 5724

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR