Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinde üretilen ürünlere ilgili, "2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilini almaktı. 2022 yılı bitmeden 8 bin 300 ürünün tescilini aldık. Patentin, faydalı modelin, markanın ve tasarımın. Bu ürünlerin 162 tanesi ticarileştirildi. Meslek liseleri artık yurt dışına ihracat yapıyor." dedi.

Bakan Özer, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde yapımı tamamlanarak hizmete giren Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışında, lisenin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

28 Şubat sürecindeki katsayı uygulamasını eleştiren Özer, bu uygulamanın akademik anlamda başarılı olan öğrencileri mesleki eğitimden uzaklaştırdığını vurguladı.

Bunun sonucunda iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetişmediğini anlatan Özer, şöyle devam etti:

"Özellikle meslek liselerindeki dezavantajlı ortam, devamsızlık ve terk oranlarının da artmasına, farklı sosyolojik problemler ortaya çıkmasına neden oldu. 2012 yılında katsayı uygulamasının kaldırılmasından sonra tüm milli eğitim bakanlarımız, bürokratlar, mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için çok ciddi projeler gerçekleştirdi. Artık meslek liseleri akademik olarak başarılı öğrencilerin gittiği lise türüne dönüştü. Yüzde 1'lik başarı diliminden öğrencilerin geldiği meslek liselerimiz var. ASELSAN Meslek Lisesi, Teknopark İstanbul Meslek Lisesi, inşallah bu lisemiz de artık yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alacak."

Özer, el becerilerini güçlendirmek için döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesini meslek liselerinde artırdıklarını, 2018-2019'lu yıllarda 200 milyon lira kapasitesinde olan üretimi, 2 milyar liraya çıkarmayı başardıklarını ifade etti.

Bu durumun önemli olduğuna vurgu yapan Özer, "Bu, öğrencilerin yaparak öğrenmesi için önemli. El becerilerini güçlendirmesi için önemli. Bu ne için önemli, mezun olduğu zaman istihdam edilebilirliğini de artırmak için önemli. Bu ne için önemli, aynı zamanda öğrencilerin ve öğretmenlerin üretime yaptıkları katkı kadar pay alabilmeleri bağlamında önemli. Çünkü bu 2 milyar liralık gelirin 100 milyon lirasını öğrencilerimize, 200 milyon lirasını da öğretmenlerimize katkı payı olarak dağıttık. Bu ne için önemli, Milli Eğitim Bakanlığının tüm ihtiyaçlarını artık kendi liselerinde üretebilme kapasitesine ulaşması bağlamında önemli."

“MESLEK LİSELERİ YURT DIŞINA İHRACAT YAPIYOR”

Kovid-19 salgınında maske ve dezenfektan üretiminde meslek liselilerin salgını rahat atlatmada önemli işlere imza attığını anlatan Özer, meslek liselerinde AR-GE merkezleri kurduklarını da hatırlattı.

Özer, şunları kaydetti: "Ülkelerin gelişmesinde fikri mülkiyet çok kritik. Patent, faydalı model, marka, tasarım tescili ve bunların ticarileştirilmesi. 50 tane AR-GE merkezinin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Külliye'de yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilini almaktı. 2022 yılı bitmeden 8 bin 300 ürünün tescilini aldık. Patentin, faydalı modelin, markanın ve tasarımın, bu ürünlerin 162 tanesi ticarileştirildi. Meslek liseleri artık yurt dışına ihracat yapıyor. Meslek liseleri ihracat yaptığı ürünü de kendisi üretiyor. 28 Şubat sürecinin getirmiş olduğu enkazdan gerçekten devasa, ülkenin tüm ihtiyacını karşılayan güçlü bir mesleki eğitim doğdu."

İLK LİSE NEVŞEHİR’DE AÇILDI

Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin çırak, kalfa ve usta ihtiyacını gidermek için kritik olan mesleki eğitim merkezlerini güçlendirdiklerine dikkati çeken Özer, şöyle devam etti:

"25 Aralık 2021 tarihinde Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok önemli bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye'de çırak, kalfa öğrenci sayısı 159 bindi. Sayın Cumhurbaşkanımız hedef koydu, 2022 yılında Türkiye'deki çırak ve kalfa sayısı 1 milyona ulaşacak diye. Bugün bir milyon 200 bin çırak ve kalfa var. Yani mesleki eğitimde koymuş olduğumuz hedeflerin hepsini teker teker gerçekleştirdik ve aştık. Yine bu alanda Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde yürütmüş olduğumuz gastronomi ile ilgili geleneksel Türk mutfağının gün yüzüne çıkması, inovatif yaklaşımlarla yeniden tüketimde aktif olarak kullanılması, onun envanterinin çıkartılması, kayıt altına alınması ile ilgili gastronomi seferberliği başlattık. Bunun için de farklı illerimizde gastronomi akademileri kurmaya başladık. İlk liseyi açmak Nevşehir'e nasip oldu."

Özer, lisenin 56'ıncı AR-GE merkezi olacağını, burada eğitimin yanında gastronomi ile ilgili araştırmalar da yapılacağını dile getirdi.

BAKAN ÖZER ERİŞTE KESTİ

Protokoldekiler, yöresel mutfak lezzetlerinin korunması ve tanıtılması amacıyla açılan okulu gezdi.

Lisede açılan kadın kooperatiflerinin stantlarını ziyaret eden Özer, tandırda yöresel ekmek yapımını izledi ve yemek hazırlayan gençleri mutfakta ziyaret etti.

Okulda öğrencilerle erişte de kesen Özer, daha sonra öğrencilerin hazırladığı yöresel lezzetleri tattı.

“KAPADOKYA GELENEKSEL DEĞERLERE SAHİP BİR BÖLGE”

Vali Becel de Kapadokya’nın gerek tarihi turistik mekânları, gerek kadim uygarlıkların zenginleştirdiği kültür birikimi, balon turları, peribacaları, vadileri, yer altı şehirleri, kiliseleri, hanları, sağlık ve inanç turizmiyle ve gerekse de yöresel yemekleri ve el sanatları ürünleri ile geleneksel değerlere sahip olduğunu söyledi.

Son yıllarda öne çıkan ve çok büyük çalışmaların yapıldığı gastronomi alanında da Nevşehir’in zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade eden Vali Becel, şöyle konuştu: “Kapadokya’nın kökleri çok eskilere dayanan asırlık diyebileceğimiz reçetelerini tekrar gün yüzüne çıkartılması ve geliştirilmesi bu anlamda şehrimizin turizmde yeni bir boyut kazanmasının yolunu açmıştır.  Günümüzde insanların seyahat rotalarını belirlerken en dikkat ettiği seçeneklerden birisinin yeme içme kültürü olması bu anlamda ilimizde yürütülen tüm bu çalışmaların haklılığını ortaya koymaktadır.  İlimizin sahip olduğu gastronomi değerleri artık konuşulmaya ve tercih edilmeye başlamış ve gelinen bu noktada gastronomi, turizminin önemli parçası haline gelmiştir. Ülkemiz ve dünya turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olan Bölgemizde düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle tarihi turistik mekanları başta olmak üzere sağlık ve inanç turizmi, yöresel yemekleri ve el sanatları ürünleri gibi maddi ve manevi değerlerimizi hem ülkemizde hem de dünyada tanıtmaya devam ediyoruz.

Geldiğimiz son noktada ise İlimizin birçok el emeği ve yöresel ürünün, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek hem ülkemizde hem de dünyada tanınma fırsatı yakaladığını ayrıca belirtmek isterim. İlimize ait Nevşehir Kabak Çekirdeği, Avanos Çömleği, Nevşehir Simidi, Nevşehir Testi Kebabı, Derinkuyu Fasulyesi, Kaymaklı Çöreğimiz ve Kaymaklı Kuru Kaymağımız coğrafi işaret belgesi almış olan ürünlerimizin gastronomi alanına da katkı sağlayacağı kanaatindeyim. İlimizde yöresel ürünlerin gelişmesine ve tanıtılmasına önemli katkılar sunan 15 Kadın Kooperatifi bulunmaktadır.  Bu kooperatiflerimizde yöresel ürünlerimizin üretimi ve satışı yapılarak hem yöremizin tanıtımı yapılmakta hem de ülke ekonomisine katkı sunulmaktadır. Bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin gastronomi alanında yapacağı çalışmaların ve yetiştireceği öğrencilerin şehrimize ve sektörümüze değer katacağını ifade etmek isterim.”

“BÖYLE BİR OKUL TÜRK MUTFAĞI AÇISINDAN ÇOK KIYMETLİ”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ise şunları aktardı: “Kapadokya ve Ürgüp’ümüzün çok önemli destinasyonlarından bir tanesi olan gastronomi ve burada bu okulun açılması biz çok mutlu etti. Kapadokya dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesi ve Türkiye’nin de bunu her zaman iddia ediyoruz. Türk turizmin lokomotifi olacak yerlerden bir tanesi. Böyle bir okulun açılması hem destinasyon açısından hem de Türk mutfağına katkısı açısından çok kıymetli.”

“TURİZM İLE GASTRONOMİ BİRLEŞECEK”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ise şu ifadeleri kullandı:

“Kültürel değerlerimiz 5 bin yıldan itibaren bu değerlere sahip çıkmak suretiyle biz bu günlere getirdik. Bizden sonraki nesillere de inşallah iyi bir Kapadokya bırakmayı temenni ediyoruz. Gastronominin 5 yıl öncesine kadar kelime anlamını bilmiyordum. Hatta Gastronomi denildiğinde uzayda bir şey gibi tahmin ediliyordu. Turizm ile gastronomiyi birleştirdiğimizde bu yemek kültürümüzü bölgenin yemek kültürünü tarihini bunun yanında bizim bölgemizin üzümünü, pekmezini ve kabak çekirdeğini tarihi olarak balonunu peribacalarını bütünleştirdiğimizde ne kadar turizme katkı sağlayacağını düşünebiliyor musunuz?”

“GASTRONOMİ DEĞERİNİ ÖNCELİYORUZ”

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar da şunları söyledi:

“Aşçılık ve gastronomi bölümlerimizde toplam 500’e yakın öğrencimiz mesleki teknik eğimlerini alıyorlar. Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümümüz 2018’de açıldı. Aşçılık ve Gastronomi çalışmalarımızı yüksek lisans seviyesine de taşıdık. Bölgesel turizme sürdürülebilir kalkınmaya  ve bölgesel turizme destek vermek için Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesi güç birliği etmiş şekilde Milli Eğitim Bakanlığımızla yakın çalışma ve mesai içindeyiz. Kapadokya ve İç Anadolu bölgesinin tarihi ve yaşayan gastronomik değerlerini önceleyen bir anlayış ile kuvvetli bir insan kaynağı ve bilgi birikimi oluştu. Bu lisenin yapılmasına karar verildiği andan itibaren de Milli Eğitim Bakanlığımıza tüm birikimimizi ve insan kaynağımızı kullandırmayı bir görev bildik.”

“TURİZMDE İLK ÜÇE GİREN BİR BÖLGEYİZ”

Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk de Ürgüp için gururlu bir açılışa şahitlik etmenin mutluluğu içerisinde olduğunu aktaran Aktürk, “Sayın Bakanım İlimiz ve bölgemiz ülkemizin turizm potansiyelinde ilk 3’e giren bir zenginliğe sahip. Her yıl binlerce yıllık medeniyete sahip milyonlarca insanı bu bölgeye ziyaret için alıyoruz. Turizm lokomotifi olan bir bölgede bir ilçede inşallah sizlerin bir önceki ziyaretinde bizlere müjdesini verdiğiniz artık gastronomide de bu bölgeyi öne çıkaracak bölgelerimizin ilimizin zenginliğini ortaya çıkaracak bir lisenin açılışında bugün birlikteyiz.” dedi.

Programa, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Yücel Menekşe ve Mustafa Açıkgöz, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran ve davetliler katıldı.

WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.42WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.43WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.43 (1)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.43 (2)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.44WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.44 (1)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.44 (2)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.45WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.45 (1)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.45 (2)WhatsApp Image 2022-12-27 at 14.13.46