2023 yılı Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri çerçevesinde, “Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” sloganıyla Türkiye’de eş zamanlı olarak 81 il ve ilçelerinde ağaç dikme etkinliği düzenlendi.

Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Nevşehir merkeze bağlı Göre kasabası Çayırlık Mahallesi üzerinde bulunan ağaçlandırma alanında fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Jandarma Kıdemli Albay Bahattin Murat Yakın, Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Nevşehir Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Oluşturulan Cumhuriyet Ormanı’nda protokol üyeleri, vatandaşlarla birlikte 3 bin fidan dikti.

IMG_3993

Başkan Bul, gazetecilerle buluştu Başkan Bul, gazetecilerle buluştu

“YARIN KIYAMETİN KOPACAĞINI BİLSENİZ BİLE ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ”

Vali Fidan etkinlikte yaptığı konuşmada, 7 ilçenin her birinde 3 bin adet fidan dikimi gerçekleştirileceğini ve böylelikle toplam 24 bin fidan dikimi yapılarak 8 adet Cumhuriyet Ormanı oluşturulacağını belirtti.

Çok anlamlı bir etkinliği gerçekleştirmek üzere toplanıldığını söyleyen Fidan, dikim yapılan Çayırlık mevkiinde 45 dönümlük alanda 3 bin adet sedir ve karaçam fidanının toprakla buluşturulduğunu aktardı.  

Nevşehir’in 7 ilçesinin her birinde de 3 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildiğini bildiren Vali Fidan, “Böylelikle ilimizde “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes” projesi kapsamında 24 bin adet fidan dikerek, 8 adet Cumhuriyet Ormanı oluşturacağız. Bizler, “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” düsturunu esas alan bir medeniyetin mensuplarıyız. Kültürümüz bize tüm bitkiler ve hayvanlar dâhil canlıların tamamına karşı sevgi ve şefkatle yaklaşmamızı öğütlemektedir. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nü sadece bir fidan dikimi etkinliği olarak da görmüyoruz. Bugünü aynı zamanda gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma, onlara daha güzel ve daha yaşanabilir bir ülke bırakma çabamız olarak değerlendiriyoruz. Ormanlar, geçmişten bize kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emanetidir. Bu tür etkinliklerin en önemli amaçlarından biriside; sağlıklı bir toplumun sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği idrakiyle başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde ağaç ve orman sevgisinin gelişmesine, bu yönde bir toplumsal bilinç oluşturulmasına katkı sağlamaktır.” diye konuştu.

IMG_3988

“AĞAÇLANDIRMA KONUSUNDA NEVŞEHİR’İMİZİN BULUNDUĞU BÖLGE BİRAZ ŞANSSIZ”

Başkan Savran da, ağaçlandırma konusunda Nevşehir’in bulunduğu bölgenin şanssız olduğunu söyleyerek, “Romanlarda, şiirlerde, şarkılarda bahsedilen o gariban, çilekeş Anadolu insanı tam da buranın insanı. Tabii bu şanssızlık ağaçlandırmada da karşımıza çıkıyor. Diktiğimiz ağaçların gözüne bakıyoruz, büyüsün diye. Ama hiçbir zaman yılmıyoruz, yılmadan mücadele ediyoruz. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Orman Genel Müdürlüğümüze ve İl Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar. Biz de onlarla birlikte iş birliğiyle bu ağaçlandırma seferberliğini devam ettiriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Nevşehir Belediyesi olarak Orman Müdürlüğü'nün katkılarıyla son 3 yılda Nevşehir'e yaklaşık 150 bin ağaç kazandırdıklarını vurgulayan Savran, “Bundan sonra da kazandırmaya devam edeceğiz. Tabii ki Orman Müdürlüğümüz gerekli teknik incelemeleri yapıyordur ama ben de naçizane küçük bir talebim olacak, eğer yapılmıyorsa. Özellikle bu bölgeye dikilecek olan fidanların biraz daha büyük, biraz daha gelişmiş, kendini idare edebilecek düzeyde olmasına özen gösterirseniz, diktiğimiz ağaçların kurumaması, geleceğe aktarılması açısından önemli. Belediyemiz bu konuyla ilgili bir çalışma başlattı. Bu çalışma da devam ediyor. Fidanlarımızı 3-4 yıllık hale geldikten sonra dikmeyi amaçlıyoruz. O anlamda da dikeceğimiz fidanları bize teslim ederseniz birkaç yıl sonra dikmek üzere daha sağlam, daha dayanıklı fidanlar haline getirmek için bir çalışmamız var. Türkiye yüzyılında Türkiye'nin geleceğine yapılan her yatırım ortağı mücadeleye ortağız ve durmadan yılmadan çalışacağız. Milli Ağaçlandırma Günümüz kutlu olsun.” dedi.

IMG_3979

“GELECEK NESİLLERE DAHA YEŞİL BİR TÜRKİYE BIRAKMAK HERKESİN GÖREVİ OLMALI”

Orman İşletme Müdürü Torun ise, Türkiye’de önemli bir yere sahip olan ormanların korunması gerektiğini belirterek, gelecek nesillere daha yeşil bir ülke bırakmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

Müdür Ersoy, müdürlük olarak Nevşehir genelinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarını şöyle anlattı: “2023 yılında Nevşehir’imizde yapmış olduğumuz faaliyetlerde Hırka Tepesi mevkiinde 1000 dönümlük bir alanda, Kozaklı Karahasanlı’da 330 dönümlük bir alanda, Tatlarin beldemizde 670 dönümlük alanda ve Basansarnıç köyünde 500 dönümlük alan olmak üzere toplamda 2 bin 500 dönüm alanda iş makineleriyle toprak hazırlığını yapmış bulunmaktayız ve bugün itibarıyla burada fidan dikim faaliyetlerine başlamış olacağız.”

Vali Fidan’ın talimatı hiçbir vatandaşı, hiçbir kurumu ağaçsız, ormansız bırakmamak doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini aktaran Ersoy, “Bu orman varlığını artırma çabamız önümüzdeki yıllarda da devam edecek.” dedi.

IMG_4040IMG_4039IMG_4003IMG_4000-1

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR