Ülke genelinde kene vakalarının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarının vatandaşları bilgilendirme çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda Acil Tıp Teknisyeni Gonca Taşkın, vatandaşları kene ısırıklarında ilk yardım konusunda bilgilendirdi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ile temas vakalarında tehlikeli bir artış gözlendiğini söyleyen Taşkın, “Kene ısırıkları sıklıkla ağrısız olduğu için genellikle ısırılan kişiler, keneyi ısırıldıktan çok sonra fark ederler. Kenenin fark edildikten sonra hızlıca vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Kenenin insan vücudunda kaldığı sürenin uzaması hastalık geçiş riskini artırmaktadır. Özellikle bu süre 24 saat ve üzerindeyse bu risk daha da artmaktadır.” dedi.
Kenenin hızlıca ve parçalanmadan vücuttan çıkarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Taşkın, “Keneye asla çıplak elle dokunmayın, çıkarmak için keneyi bükmeyin be sarsmayın. Kenenin gövdesini ezmeyin, sıkmayın ve patlatmayın. Vazelin, alkol, benzin, mazot ve aseton gibi maddeler uygulamayın. Sıcak uygulama yapmayın. Kibrit, çakmak veya sigara ile yakmaya çalışmayın. Keneyi çıkarmışsanız gerekli kan testleri için, çıkaramadıysanız veya kene çıkarma işlemini yapamayacağınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden mutlaka ısırılan kişinin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını sağlayın.” diye konuştu.
İlk yardımın hayati bir önem taşıdığını aktaran Taşkın, vatandaşlara çağrıda bulunarak şöyle konuştu: “Siz de hayat kurtarmak istiyorsanız il sağlık müdürlüklerimize başvurarak ücretsiz ve sertifikalı ilk yardım eğitimlerini alabilirsiniz. Unutmayın ilk yardım hayat kurtarır.”