Emre Yeşil, yaptığı bilgilendirmede bağ mildiyösüne sebep olan parazitin kışı yere düşmüş yapraklarda ve çürümüş bitkilerde geçirdiğini ifade etti.

Yeşil, hastalığın ilkbaharda sıçrayan yağmur damlalarıyla yayıldığını ve enfeksiyonların çoğunlukla yaprağın alt yüzeyinde oluştuğunu vurgulayarak, belirtilerinin yaprağın üstünde yağ lekeleri şeklinde görüldüğünü, yüksek nem ve yağış gibi uygun koşulların sağlanması durumunda, bu yağ lekelerinin altında beyaz renkte mantar örtü meydana geldiğini söyledi.

Hastalığın oluştuğu keseciklerin rüzgâr ve yağmur ile taşındığını belirten Emre Yeşil, yaprakların ıslak olduğu durumlarda bu keseciklerin enfeksiyonlara neden olduğunu ifade etti.

Hastalığın üzüm bağlarında ekonomik zararlara sebep olduğunu vurgulayan Yeşil, mücadele yöntemleri hakkında bilgi vererek, kültürel önlemler arasında hastalıklı sürgünlerin kesilip imha edilmesi, asma altının temiz tutulması, hastalıklı yaprakların toplanarak imha edilmesi, yabancı otlarla mücadele edilmesi ve aşırı sulamadan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Kimyasal mücadelede ise tahmin-uyarı sisteminin uygulanmadığı bölgelerde sürgün boyu 25-30 cm uzunluğa ulaştığında ilk ilaçlamanın yapılması gerektiğini söyleyen Yeşil, diğer ilaçlamaların ise birinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam etmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca tahmin-uyarı sisteminin uygulandığı bölgelerde ise elektronik tahmin-uyarı cihazlarından alınan uyarılara göre ilaçlamaların yapılması gerektiğini belirtti.

Yeşil, mildiyö hastalığının bağlarda önemli bir sorun olduğunu ve uygun mücadele yöntemlerinin uygulanmasıyla bu sorunun en az hasar verecek düzeye indirilebileceğini de vurguladı. 

HABER: RAVZA NUR BAYDEMİR

2-2841-539

Editör: Ravza Nur Baydemir