Gün geçmiyor ki E-İmzanın kullanıldığı alanlara yenileri eklenmesin. Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de E-İmza hemen hemen tüm devlet başvuru lemlerinde, bankacılık işlemlerinde, sipariş, onay, sözleşme, bordro gibi iş dünyasının önemli süreçlerinde yoğun olarak kullanılmaya başlandı.
 
Ülkemizin önde gelen E-İmza sağlayıcısı EDM Bilişim’in E-İmza ve Kayıtlı Elektronik Posta Yöneticisi Seda YAŞAR ile konuyu büyüteç altına aldık. İşte edindiğimiz ilginç bilgiler
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 5 milyon 220 bin 820’ye, mobil imza sayısı ise 741 bin 721’e ulaştı. Toplamda 5 milyon 962 bin 541 elektronik sertifika oluşturulmuş olup bu sayılar her çeyrek %10’lar civarında hızla büyümektedir.
 
Peki dijital dünyada E-İmza kullanımı yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcılar neden E-İmza’ yı tercih etmeli? 
 
EDM Bilişim’in 10 bin kullanıcısı ile yaptırmış olduğu anket sonucunda E-İmza tercih nedenleri kullanıcılar tarafından şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Zaman ve maliyet tasarrufu sağladığı,
  • Mekândan bağımsız işlem yapılabilmesine olanak sağlaması,
  • Doğrulanabilmesi, yasal geçerli olması, güvenli olması
  • Çevre dostu olması
  • E-İmzanın, E-Devlet uygulamalarından, Mersis, Mernis, Uyap, KEP, Marka Patent, Gimop, Polnet, Sözleşme, E-Reçete, E-Okul’a hayatı kolaylaştıracak birçok kullanım alanına sahip olunması nedeniyle tercih edilmektedir.

 
E-İmza ve Kayıtlı Elektronik Posta Yöneticisi Seda YAŞAR, kimlik kartlarına E-İmza sertifikası yüklenmeye başladığında bireysel ve kurumsal müşterilerde kullanım alanı daha fazla yaygınlaşmaya başlayacağını önemle belirtiyor.
 
Kuşkusuz E-İmzanın en yoğun kullanıldığı uygulamaların başında E-Reçete gelmektedir. EDM Bilişim Türkiye’de ki hastanelerin %60’ına E-Fatura ve E-İmza hizmeti vermesinden kaynaklı tecrübelerini E-Reçete uygulamasına özel şöyle aktarıyor.
 
Özellikle hekimlerin sık sık kullandıkları e-imza süreçlerin daha hızlı, eksiksiz ve güvenli gerçekleşmesini sağlamaktadır.
 
Hekimlerimiz kullanmış olduğu E-Reçete uygulaması ülkemizde 01.07.2012 yılında önce pilot bölgelerde kullanılmaya başlanmış olup 15.01.2013 tarihinde ise istisnai durumlar dışında geri ödeme kapsamındaki tüm reçetelerin E-Reçete olarak yazılması zorunlu hale getirilmiştir. 01.01.2016 tarihinde “Güvenli Elektronik İmza” uygulamasına geçilmiş, 01.03.2019 tarihinde ise ilaç raporlarına da “Güvenli Elektronik İmza” ile imzalanma zorunluluğu getirilmiştir.
 
E-Reçete özel yazılım ile reçetenin tüm format bilgilerini elektronik olarak kaydeder ve elektronik ortamda bilgi akışını sağlar. Söz konusu bilgi akışı; sağlık kurumları, eczaneler, geri ödeme kurumu ve ilgili diğer kişi/kurumlar arasında olup ilacın kaydı, temini ve geri ödemesi dahil tüm işlemler elektronik ortamda yapılabilir.
 
Reçete düzeltmesi gereken durumlarda sistem üzerinden gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi, evde sağlık hizmetleri sunumunda reçete bilgisinin telefonla bildirilebilmesi hekimlere kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca e-reçete uygulaması ile kâğıt ve yazıcı kullanımına bağlı maliyet azalmış olup reçete üzerinde başka kişiler tarafından değişiklik yapılması ve eczacılar tarafından ilaçların yanlış okunması nedeniyle hastaya yanlış ilaç verilmesi gibi durumların da önüne geçilmiştir.
 
E-Reçete uygulaması kullanım kolaylığı da sağlamaktadır. İlacın ilk harfinin ismini girilmesiyle birlikte ilaç ile ilgili bilgilerin hemen önünüze gelmesi ve hastanın eline çıktı olarak verilebilmesi çok fazla zaman kazanılmasını sağlamaktadır.
 
Hastanın daha önceden kullanmış olduğu ilaçların görülebilmesi hastanın takibini kolaylaştırmaktadır.
 
Ayrıca bir reçetenin değişmeyeceğini ve reçeteye müdahale edilmeyeceğini bilmek güven sağlamaktadır.
 
EDM Bilişim E-İmza ve KEP Yöneticisi Seda YAŞAR, E-İmzayı çok sık kullanan bir diğer meslek grubunun ise avukatlar olduğunu vurguluyor.
 
Adliyelerin iş yükünü azaltarak hizmet kalitesini artırmayı hedefleyen UYAP, 17 Temmuz 2008 tarihinden itibaren UYAP Avukat Bilgi Sistemi’ne yapılan bağlantılarda, kimlik doğrulaması için e-imza uygulamasını zorunlu kılmıştır.
 
Getirilen bu zorunluluk sayesinde, mahkemeler ve kurumlar arası bürokratik işlemler saniyeler içinde gerçekleşebilir hale gelmiştir.
 
Bu uygulama ayrıca, dava ile ilgili evraklara tüm hakim ve savcıların kısa sürede ulaşmalarını da sağlıyor.
 
Vatandaşların adres kayıtlarına yargı birimlerince online olarak anında ulaşabilmelerinin sağlamasıyla, tebligat yapılamaması ya da aranan kişilerin bulunamaması gibi olumsuz durumların önüne geçilerek davaların gereğinden fazla uzamaması ve çeşitli mağduriyetlerin önlenmesi açısından önemli bir adım atılmıştır.
 
UYAP ile entegrasyon sağlanan Adli Sicil Bilgi Sistemi’nden sabıka kayıtları, MERNİS’ ten nüfus kayıtları ve Adres Kayıt Sistemi’nden adres kayıtları, POLNET ’ten ehliyet kayıtları, Merkez Bankasından döviz kurları, TAKBİS’ ten tapu ve kadastro kayıtları yargı birimlerince otomatik olarak anında alınabilmektedir.
 
Bunun yanında e-imza kullanıcısı vatandaşlarımız, Hukuk Mahkemelerine ve İdari Mahkemelere dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmekte, dava dosyalarına evrak gönderebilmekte, idari ve trafik para cezalarına itiraz edebilmekte, Cumhuriyet savcılıklarına şikâyet dilekçesi gönderme gibi işlemleri yapabilmektedir.
 
EDM Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Sayın Tansu Uslu, E-İmzanın kullanıcıya sağladığı avantajlar sayesinde sadece zorunlu olarak E-İmza kullanılmadığından gönüllü kullanımında çok yaygın olduğunu belirtmiş ve EDM Bilişim’in Türkiye genelinde 300 + hizmet noktasının etkili operasyon gücü sayesinde 15 dakikada yerinde E-İmza verebildiklerini belirtmiştir.
 
EDM Bilişim E-İmza tercihinin en büyük nedenlerinden birinin de Türkiye’nin tek Java bağımsız E-İmza alt yapısına sahip olmasından geldiğini hatırlatmadan geçmedi.