Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce günümüzde yerini dijital oyunlara bırakan çatlak patlak, istop, çömlek, bızbız, beştaş, altın bilezik, gölge kovalamaca, köşe kapmaca, mendil kapmaca, seksek, tombik, yağ satarım bal satarım gibi daha birçok geleneksel çocuk oyununun yaşatılması için çalışma başlatıldı.

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik belirlenen 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı kılavuz kitap ve bu oyunlara ilişkin videolar hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, çocukların dünyayı oyun yoluyla öğrendiklerini, çalışma ve toplumsal yaşam için duyulan özgüvenin erken yaşta oyunla tanışarak elde edildiğini belirtti.

“Ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla mücadele etmenin en kolay yolu, çocuklarımızı geleneksel oyunlarımıza yönlendirmekten geçer." vurgusunu yapan Bakan Tekin, aynı zamanda değerleri gelecek nesillere aktararak kültürümüzü yaşatmanın da önemli bir parçasının geleneksel çocuk oyunları olduğunu aktardı.

Bakanlıkça geliştirilen bu çalışma kapsamında Nevşehir’deki okulların elverişli alanlarında fiziki düzenlemeler yapılarak geleneksel oyunlar okul bahçelerinde oynanmaya başlandı.

Çocukların bu sayede eğlenirken öğrendiği, keyifli vakit geçirdiği, hayal güçlerini aktif şekilde kullanmasına imkân sağlandı.

412580398_122145081350032031_1100991527807726804_n

Liselerde öğrenciler tarafından panel düzenlendi Liselerde öğrenciler tarafından panel düzenlendi

Kaynak: MEHMET GÜNAY