Mustafa Dağıstanlı hayatı

Türkiye Güreş Federasyonu'ndan acı haber geldi. Olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı hayatını kaybetti. Vatandaşlar Mustafa Dağıstanlı'nın hayatını merak ediyor.

Mustafa Dağıstanlı kim?

Güreş sporunun öncü isimlerinden biri olan Mustafa Dağıstanlı, hayatına dair ayrıntınlar merak ediliyor. Peki, Türkiye'nin önemli ve başarılı milli güreşçilerinden olan Mustafa Dağıstanlı kimdir?

Geçmişten bu yana Türkiye'nin en başarılı güreşçilerinden biri olan Mustafa Dağıstanlı'nın vefat ettiği haberi sevenlerini derinden üzdü. Güreş sporunu yaptığı katkılar ve uluslarası yarışmalarda Türkiye'yi başarılı bir şekilde temsil etmesinden mütevellit oldukça sevilen ve değer gören bir güreşçiydi. Mustafa Dağıstanlı'nın vefatının ardından insanlar Mustafa Dağıstanlı'nın kim olduğunu merak ediyor. Peki Mustafa Dağıstanlı kimdi? İşte haberin detayları...

MUSTAFA DAĞISTANLI KİM?

Mustafa Dağıstanlı hayatı

Gündeme bomba gibi düşen Mustafa Dağıstanlı'nın vefat haberi sonrası vatandaşlar Dağıstanlı'nın hayatını merak ediyor. Gerek spor gerekse siyaset alanında Türkiye'ye katkılarından dolayı oldukça sevilen bir isim olan Mustafa Dağıstanlı aslen Samsun Çarşambalıdır.

Çarşamba ilçesine bağlı şimdiki(Ayvacık) Söğütpınar köyünde dünyaya gözlerini açtı.

Ailesi Avar Türklerinden olup Dağıstan göçmenidir. 

Babasını 6 yaşında kaybeden Dağıstanlı toplamda 6 kardeşlerdir.

KARİYERİ

Güreşe küçük yaşta karakucakta, minder güreşine ise 18 yaşında deniz askerliği sırasında başladı. 1951'de 57 kiloda güreştiği Nasuh Akar'ı yenerek Türkiye şampiyonu oldu. Milli mayoyu ilk kez 1953'de giydi. 1954'de Tokyo'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’nda serbest stilde, 1955'te Barselona'da düzenlenen oyunlarda birincilik aldı. 1956'da

Melbourne olimpiyat oyunları şampiyonu oldu. Altmış iki kiloya geçtikten sonra 1957'de İstanbul'da ve 1959'da Tahran'da Dünya şampiyonluklarını kazandı. Bu arada 1958'de Sofya'da hiç yenilgi almadan dünya ikincisi oldu. 1960'ta Roma olimpiyat oyunlarından da altın madalyayı, ardından aynı yıl Burgaz'da Balkan şampiyonluğunu kazandı ve güreşi bıraktı.

Olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu!

Türkiye Güreş Federasyonundan yapılan açıklamada, "Olimpiyat ve dünya şampiyonu, eski milletvekili Mustafa Dağıstanlı 91 yaşında vefat etti. Uzun zamandır hastalıkla mücadele eden Mustafa Dağıstanlı 1956 ve 1960 yıllarında olmak üzere 2 kez olimpiyat şampiyonluğu yaşarken; 1954, 1957 ve 1959 yıllarında olmak üzere 3 kez dünya güreşinin zirvesinde yer almıştır. Dağıstanlı, 1973-1980 yılları arasında Adalet Partisi Samsun Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştır. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu başsağlığı mesajı yayımladı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 91 yaşında vefat eden olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı için taziye mesajı paylaştı.

Bakan Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, vefat haberini üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli güreşçimiz Mustafa Dağıstanlı'nın vefat ettiğini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Türk sporuna önemli hizmetlerde bulunmuş merhum Mustafa Dağıstanlı'ya Allah'tan rahmet; ailesi, sevenleri ve spor camiamıza başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı